Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mali Müşavirlik Mesleği Üzerine…

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2016 12:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2016 12:20

Üretim ve hizmet çarkının tüm nabız atışını hissedersiniz. Vizyon ve proje mesleği olarak ,  akademik bakış açısıyla ülkeye her zaman katkıda bulunan değerli meslektaşlarım Mali Müşavir’lerin ,günümüz koşullarında içinde bulunduğu yaklaşım ve süreci siz değerli okurlarımla paylaşacağım bu hafta. Detayların, hukuki boyutun , vergisel ve sosyal güvenlik hayatının tüm  yasal çerçevesi içinde işini en iyi şekilde yapmaya çalışan meslektaşlarım… Kamu ile vatandaş arasındaki köprüde hassas bir terazi. Adalet ve hakkaniyetle ekonominin içindeki yerimiz gün geçtikçe artan öneme sahiptir.

Karşınızdakini memnun etmek, hele hele serbest meslek sahibi iseniz çok zordur. Çünkü bunun standardı yok. Standart olmayan konuda da bugün memnun edebilirsiniz ama yarın aynı yaklaşım ve işlemlerle memnun edemeyebilirsiniz karşınızdakini. Çünkü hizmeti alan kişinin o andaki ruh haline göre değişecektir görüşü. Rakamlarla uğraşıyorsanız, hele hele mevcut piyasa gerçekleri ile birçok parametrelerle iş yapıyorsanız, karşınızda pek çok kurum ve bu kurumlara verilmesi gereken zamanlı işlemleriniz varsa adete zamana programlanmış bir saat gibi olmanız lazım.4 yıllık ilgili üniversitelerden  mezun  olmanız, Staja başlama sınavını vermeniz,3 yıllık stajınızı kesintisiz tamamlamanız, sonrasında ise tekrar dersleri belli süre ve tanınmış adet kadar hakta verebilmeniz sizi  Mali Müşavir yapıyor. Adeta üniversiteden sonra bir üniversite daha bitirmeye yakın süre ve emek demek… Kolay da değil. Çünkü daha stajın başlangıcında bile sınavda takılan pek çok üniversite mezunu genç var.

Mali Müşavirlik mesleğine zorlu ve meşakkatli süreçten geçerek girdiniz … Piyasa koşullarında sıfırdan işinizi oluşturuyorsunuz. Mesleğinizde  ayaklarınızın üzerinde durabilmeniz için daha işinizin başlangıcında sudan çıkmış balık misali kendinize iş hayatında yer edinmek için ciddi performans göstermeniz gerekiyor. Muhasebecisini değiştirmek isteyen yada yeni bir iş kurmak isteyenler den  “Haksız Rekabet Kuralları “ içerisinde “ Mesleki etik değerlerle “ iş almaya çalışıyorsunuz. Hayata atılmak bu olsa gerek.

Zor ve yokuş yukarı bir yol tarif ettim başlangıçta… Biraz daha devam edelim … Mesleğinizde “Sosyal hayatın”  hiçbir dengesi, sağlık ve yaşamdan hiçbir şey de bu sistemde değer olarak kıymeti yok … Maalesef işin özü ve en zor tarafı da  bu …               Mali Müşavirin beyannamenin son gününde rahatsızlanmaya, hastalanmaya bile hakkı  yok. Beyannamelerin son günlerine yaklaşıldıkça bu kaygıyı hepimiz taşıyoruz. Kişinin iradesi dışında gelişen ve yapması gereken işleri yapamayacak hale gelmesini  içeren  konular  “Mücbir Sebep”  başlığı altında yasal mevzuatta toplanmışken bu Mali Müşavirler için geçerli değil.  Peki nasıl olacak? Çözüm üretme adına işi yapmakla mükellef olan meslek mensubunun da yasal olarak bu kapsama alınması gerekiyor. Çünkü hayatın doğal akışı içinde  gerçekler  yasal mevzuatta da yerini bulabilmelidir.

Belli zamanlarda, belli beyannamelerin verilme sistemi üzerine dayalı, adeta zamanla yarışan meslektaşlarımın  güncel ihtiyaçlara göre değişen, yenilenen yasal mevzuatı da çok iyi takip etmeleri gerekiyor. Bir konuda birkaç yasanın öngördüğü mevzuata göre  işlem yapmak durumundasınız. Yasal çerçeve yapılan değişiklikler ile ilk çıktığı halinin belki yüzde yüzü değişmiş haliyle inanınız hukuk alanında da iyi bir algılama ve uygulama yetenek ve bilgisine sahip olmanız gerekiyor. Atıflar, istisnalar, mülga hükümler… Hepsi bir arada olunca, cümlenin başında okuyup anladığınız ile maddenin sonunda uygulanması istenen gerçek anlam birbirinden çok farklı oluyor. Hukuk dilinin karışıklığı ve mevzuattaki değişiklikler zor ve yorucu mesainizin üzerine mesai ekliyor. Sizden bu veriler ve işlemler bilişim teknolojisinin en son ürünü iletim hatları ile kamu veri havuzuna  iletilmesi isteniyor.

Düzen ve takip işinizin olmazsa olmazı. Titizlik düzeyinde özen işinizi kolaylaştırır. Detaycı bir yaklaşımı olanlar bu meslekte rahat ederler. En güzel yönü nedir derseniz “ Akademik “ bir meslek oluşudur. Günün gelişen ve değişen hızına ayak uydurabildiğiniz sürece ayakta kalabilirsiniz. Her şey artık bir  “tık” kadar yakınımızda iken  mesleğimize hep “ e “ yaklaşımı geldi. E-Beyanname ile başlayan süreç    E- defter  ile devam ediyor. Yazarkasada kesilen fiş artık Maliye Bakanlığı’nın veri havuzuna anında düşüyor. Zamanla meslek  toplanan verilerin derlenmesi ve yasal mevzuatla beyanname haline getirilip sistemden gönderilmesine doğru gidiyor. Hazır kira beyannameleri sistemi ile kamu kendi veri havuzundaki tüm verileri artık ilişkilendirip sadece sizin onayınızla işlemi sonuçlandırabileceğiniz duruma gelinmesi bunun en güzel örneği olsa gerek.

Mesleğimiz analitik düşünce ve sayısal yaklaşımlara açık her genç için ideal bir meslek. Gelecekte de bu önem ve değeri devam edecektir.  Elbette güncel olarak yaşanan bazı sıkıntıların ve zorlukların da aşılması gerekliliği ortada. Zaman içinde bu zorlukları da aşacağımıza inanıyorum. Gelişime ve yeniliğe açık kişiliğe sahip, sabırlı ve özellikle de okumayı çok seven gençler için ilgili fakültelerden mezun olmaları ile mesleğe atılmalarında her zaman yanlarında olacağımı ifade ederek saygılar sunuyorum…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.