Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da Ulaşım ve Trafik

Yazının Giriş Tarihi: 20.02.2006 00:27
Yazının Güncellenme Tarihi: 20.02.2006 00:27

Yalova’nın en önemli sorunlarından biri, kent içi ve kent dışı ULAŞIM’dır. Geleceğe dönük ulaşım plânları zamanında yapılmadığı için, Yalova’da TRAFİK’ten bahsetmek de çok zordur.


Sık sık değişen uygulamalardan anlaşıldığına göre, Yalova’nın, kent içi ve kent merkezini ilçe ve köylere bağlayan, yararlı, pratik ve geleceğe dönük bir  Ulaşım Plânı  yoktur.


Bir yerleşim yerinin kalitesini gösteren en önemli göstergelerden biri, orada  insana verilen değerdir.
Bir insan, neresi olursa olsun, bulunduğu yerde insanca, huzur ve emniyet içinde  yaşamak ister.


Tam burada, trafiğin insanın yaşamındaki yerinden bahsedelim.


Yalova’nın  cadde ve sokaklarında, araç ve insanların emniyet içinde hareket ettiklerini söyleyebilir misiniz?


Hemen hemen tüm yetkililerin her gün geçtiği, İsmet Acar Caddesi’nden Çeşme Sokak’a girildiğinde, sol tarafta yaya kaldırımı var mı? Bu kısma park eden araçlar yüzünden  yayaların nerede yürüdüklerini kimse görmüyor mu? Bence yol kenarına araba park edilmez. Yollar arabalar park etsin diye yapılmamıştır.


Ayrıca, trafik yoğunluğunu göz önüne alarak, Spor Caddesi’ni takiben Şahin  Sokak’tan gelip, İsmet Acar Caddesi’nden kıvrılarak Çeşme Sokak’a giren tek istikametli yol, sizce uygun mudur ?


Yalova’nın en önemli caddesi, Fatih Caddesi’dir. Bu caddenin üzerinde yaya geçidi de yok, trafik ışıkları da…Her hangi bir yaşlı, bu caddede karşıdan karşıya emniyetle geçebilir mi?


Cumhuriyet Caddesi’ni ele alalım. Cumhuriyet Meydanı’ndan Yaşar Okuyan Bulvarı’na kadar  uzanan bu yolda, iki büyük ana kavşak var. Bu caddede de çalışan trafik ışığı ve yaya geçidi yok.


Devam edelim, İstanbul Caddesi boyunca yaya geçidi ve trafik ışığı yok. Yalı Caddesi’nde sadece feribottan çıkış yerinde bir trafik ışığı var, bunun dışında bu cadde üzerinde yaya geçiş yeri yok.


Cumhuriyet Meydanı’nda, Fatih Caddesi Cumhuriyet Caddesi kavşağında ve Cumhuriyet Caddesi İstanbul  Caddesi kavşağında trafik düzenlemesi de yok, düzenleyen de…


Tonami Meydanı bir başka âlem…
Yalova’nın yanan trafik ışıkları ( hepsi yanmıyor) sadece bu meydanda…Bana göre, bu meydanda trafik ışıklarının olması yanlış.  Burada trafiğin hiç kesilmeden akması  gerekir. Bunun için de, Tonami Meydanı’nda bir Köprülü Kavşak şarttır. İzmit yönünden gelen araçlar, sütunlar üzerinde yükselip Bursa yönüne doğru dönen bir köprüden geçerek, durmaksızın yollarına devam etmeliler. Bursa’dan gelip İstanbul  ve Yalova istikametlerine dönecek araçlar ve Yalova’dan Bursa ve İzmit yönüne gidecek araçlar için de, Alt-Üst Geçitli düzenlemeler yapılmalıdır. Giderek artan trafik  yoğunluğu göz önüne alınarak, bu düzenlemeye de hemen geçilmelidir.


Gelecekte trafik yoğunluğunun daha da artacağı  bu meydan- kavşakta,  büyük bir alış veriş merkezinin yapılması kanaatimce  yanlış olmuştur.


Tonami Meydanı’na gelmişken ve buradaki alış veriş merkezinden bahsetmişken, bu alış veriş merkezinin önünde, yüzümüz meydana dönük olarak duralım.
Hemen önünüzde yaya geçiş için trafik ışıklarının olduğunu göreceksiniz. Ne var ki bunlar yanmıyor. Biraz daha dikkat edin, bu ışıkların gerçekten de fazladan yapıldığını anlayacaksınız. O halde, bunlar buraya neden yapıldı?


Yine aynı yerde durun ve İzmit yönünden gelip Bursa yönüne gitmeye çalışan araçların, Askerlik Şubesi önündeki trafik ışıklarından meydanın nihayetindeki Üst Geçit’in altındaki trafik ışıklarına kaç dakikada gittiğini görün.


Madem Tonami Meydanı’na geldik, buradan ileri gidelim. Tonami Meydanı’ndan Çiftlikköy istikametine ilerlerken, Gaziosmanpaşa trafik ışıklarında durduğunuzda, ışıkların yaya geçişi verdiğini, ancak ışıkların altında yaya geçiş yerinin orta bölümde kesildiğini görürsünüz.  Yani burada, yaya geçidinden geçmek için, ara refüjden atlayarak, ağaçların arasından geçeceksiniz. Peki, yaşlı bir insan bunu nasıl yapacak?
Her gün buradan geçen yetkililer bunu görmüyor mu?


Bu yolda devam edelim.
Bu yol üzerinde, her iki istikamette Hastahane Durağı yok. Örneğin, Yalova’da oturan bir vatandaşımız, hastahaneye gidecek olsa ve Topçular istikametine giden bir minibüs veya otobüse binse , nerede inecek? Aynı şekilde, Taşköprü’de oturan bir vatandaşımız, hastahane’ye gidecek olsa ve Bursa istikametine giden bir otobüse binse, nerede inecek ?


Yalova’dan Çiftlikköy istikametine giden bir araç, Sahil Mahallesi’ne girmek istese, ana yolda yanan ışıklarda durduktan sonra, hangi ışığa bakarak, sola deniz tarafına geçecek  ?


Bitmedi, Sahil Mahallesi Yalı Caddesi’nden gelen bir araç, ana yolun kenarına yanaştıktan sonra, hangi ışığa göre kendisini ayarlayıp ana yola çıkacak ?


Dilimin ucuna geleni söylemek istemiyorum.


Yalova-İzmit kara yolu, yerel basında sık sık gündeme getirildiği gibi, gerçekten de tehlikelere gebe…En küçük bir ihmal, dalgınlık ve hata asla affetmez.


Çift yönlü yolun bir tarafı diğerine göre yer yer bir metreyi bulan kot farklı…


Yolun iki tarafındaki yerleşim yerlerine girişler uygun şekilde plânlanmamış gibi görünüyor.


Çiftlikköy Belediye Başkanı’nın bu konudaki ikazlarını çok sık yerel basında okuyorum.
Gerçekten de, Belediye Başkanlığı önündeki kavşak, insanın içini ürpertiyor.


Ayrıca burada şehirlerarası devlet yolu, bir bakıma kent içi yola dönüşmüş durumda…
Kısa mesafe giden traktörler, belediye yolcu otobüsleri, öğrenci servisleri, sık sık yolcu indirip bindiren minibüsler, bu yolu kullanıyorlar.


Topçular’da arabalıdan inen ve Bursa istikametinde giden veya aksi yönü kullanan araçlar için, özellikle Çiftlikköy-Yalova arası bir kâbustan farksız. Yalova- Çiftlikköy arasında, kesinlikle bir alternatif yol düşünülmeli ve yeni şehirler arası otobüs terminaliyle koordineli olarak, gecikmeksizin yapımına başlanmalıdır.


Soğucak Kalıcı konutlarının yolu da, önemli bir sorun.
Her halde bir sene olmuştur, yolun önemli bir bölümü heyelân nedeniyle kaydı. Yol, yolluktan çıktı, bir ölüm yoluna dönüştü. Her yağmurdan sonra tehlike daha da artıyor. İnsan bu kayan yolun durumunu gördüğü zaman, kime ne diyeceğini şaşırıyor. Duydum ki, bu yolun yaz aylarında yapılması düşünülüyormuş.


Yine bir şey diyeceğim, ayıp olacak. Bu yolu, yavrularımızı taşıyan öğrenci servisleri de kullanıyor. Her hangi bir yetkili, bu konutlarda otursaydı, bu yol şimdiye kadar bitmez miydi? Her şeyde öncelik insan sağlığı ve emniyet değil midir?


Yalova- Çınarcık-Armutlu yolunun, günümüz trafiğine cevap verebildiğini söyleyebilir miyiz?
Yeterli istinat duvarları olmadığı için, bu yol üzerinde sık sık meydana gelen heyelânlar trafiği olumsuz etkiliyor ve insan sağlığı için tehlike oluşturuyor.


Yürüyüş ve bisiklet  yollarını gördükten sonra, Bahar Yolu adı verilen Yalova-Termal yolunu işlerlik ve estetik açıdan hiç beğenmediğimi söyleyebilirim.Bir kere yaya ve bisiklet yolu aynı olmaz. Bu yazıda ayrıntısına girmeyeceğim, fakat bir başka yazımda mutlaka ayrıntılarıyla işleyeceğim yol, benim anlayışıma göre, Atatürk’ün istediği gibi yapılmamış.


Yalova’da trafik denince o kadar çok konu var ki, dikkati çeken.


Zorunlu Otopark Yasası neden işletilmez?
Bu yasa işletilmedikçe, kent içi trafik çözümlenemez ve arapsaçı düğüm, giderek büyür.


Otopark dedik de…Yazmadan geçemeyeceğim. Halen Yalova’da, yeteri kadar otopark yok ve bir araç, bütün gün, “ aracınızı oradan çekin” diye bağırarak dolaşıyor, kimse de çıkıp bu söze itibar etmiyor.


Şüphesiz, şehirlerarası otobüs terminali Yalova- Bursa yoluna çıkarıldığında yeni bir düzenlemeye gidilecektir. O zaman, ilçe ve köy minibüslerinin kent merkezine girmemesi, bütün bu taşıtların yeni Terminal’de toplanması gerekir.


Cumhuriyet Meydanı’nın altının otopark olarak düzenlenmesi, kent içine birkaç katlı otopark  ve uygun yerlerde yol kenarlarına cep duraklar yapımı, kent içi trafiği rahatlatacaktır.


Yalova’nın trafik sorununu sadece ben değil, tüm yerel basın yıllardır ayrıntılarıyla dile getiriyor. Konuyu gündeme taşımak isteyen siyasi partiler de var.  Ne yazık ki, kimse itibar etmiyor, yazılanlar kimsenin rağbet gözüne takılmıyor.


Bence, Yalova’nın kent içi ve kent dışı ( il, ilçe ve köylerle ilgili) Ulaşım Plânı günlük palyatif önlemlerden kaçınarak acilen çağdaşlaştırılarak  güncelleştirilmeli; konu, Belediye’nin Stratejik Plânı’nda ve Yıllık Performans Programı’nda mutlaka yer almalıdır.



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.