Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nasıl Bir Cumhurbaşkanı ?

Yazının Giriş Tarihi: 11.06.2014 05:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.06.2014 05:00

Cumhurbaşkanlığı seçimi yaklaşıyor. Tabi, her kafadan da bir ses çıkıyor.Acaba kimler aday olacak, kim seçilecek, nasıl bir Cumhurbaşkanı olacak , diye…

Şimdiden kimlerin aday olacağını, seçimlerini kimlerin kazanacağını ileri sürmek yanlış olur.
Biz, “KİM ?” sorusunu bir yana bırakarak “NASIL?” sorusuna cevap arayalım.

T.C. Anayasası, Cumhurbaşkanı’nın niteliklerini açıkça belirlemiş..Yani, “NASIL?” sorusunun cevabı Anayasa’nın içinde var!..

T.C. Anayasası 101 nci Madde şöyle:
“Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış TBMM üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından halk tarafından seçilir. Cumhurbaşkanlığının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Cumhurbaşkanlığına TBMM üyeleri içinde veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür.Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir. Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve TBMM üyeliği sona erer.”

Cumhurbaşkanı göreve başlarken TBMM önünde Anayasa’nın 103 ncü Maddesine göre şu şekilde ant içer:
“Cumhurbaşkanı sıfatıyla, Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğimi koruyacağıma, Anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılâplarına ve lâik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyetinin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma Büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine ant içerim.”

Anayasa’nın 104 ncü Maddesi ise ülkenin birlik ve bütünlüğü bakımından oldukça önemli, diyor ki:
“Cumhurbaşkanı, Türkiye Cumhuriyeti’ni ve Türk Milleti’nin birliğini temsil eder.”
Kısacası, Cumhurbaşkanı’nın KİM olduğundan çok, NASIL bir Cumhurbaşkanı olacağı önemli!..
T.C. Anayasası’nın Cumhurbaşkanı modeli ise yukarıda…İsteyen tekrar okur!..

*****



ZİRAAT BANKASI

Son zamanlarda T.C. ibaresinin Ziraat Bankası’ndan kaldırılması konusu sık sık gündemi işgal ediyor. Kimi milletvekilleri, TBMM’ne bu konuda önerge veriyorlar, sorular soruyorlar.
Geçenlerde CHP’li bir milletvekili de, Ziraat Bankasının geçen yıldan bu yana şube tabelalarından T.C. ibaresinin kaldırılmasının gerekçesini öğrenmek istemiş.
Sayın Ali Babacan, T.C. ibaresinin Ziraat Bankası’ndan kaldırılmadığını, “ticari işletme isminin müşteri belleğinde uzun süre kalması ve unutulmaması için uzun olan ticari unvanlarını amblem ve logolarında kısaltarak kullanıldığını” belirtmiş ve demiş ki:
“Bilindiği üzere ticari işletmeler, isimlerinin müşteri/kamuoyu belleğinde uzun süre kalması ve unutulmaması için uzun olan ticari unvanlarının amblem ve logolarında aynı şekilde kullanmak yerine kısaltarak kullanmaktadırlar. Sektörde de bunun birçok örneği bulunmaktadır. T.C. Ziraat Bankası A.Ş., ticari işletmeler gibi her türlü reklam ve tanıtım amaçlı yaptığı çalışmalarında ticari unvanını değil, marka ismini kullanmaktadır. Ayrıca, Ziraat Bankası logosu içerisinde yer alan amblem üzerinde T.C. ibaresi yer almaktadır. Bankamız, her türlü ticari, hukuki ve resmi işlemlerde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. unvanını kullanmaya devam etmektedir.”

Yanıt doğru !..
Ben, konuyu biraz daha açayım.
25 Kasım 2000 tarih ve 24261 sayılı Resmi Gazete’de, 4603 Sayılı, Kabul Tarihi: 15 Kasım 2000 olan “Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası, Türkiye Halk Bankası Anonim Şirketi ve Türkiye Emlâk bankası Anonim Şirketi Hakkında Kanun” yayımlandı. Kanunun yürürlüğe giriş tarihi ise 3 Temmuz 2001…

Şimdi, kanun maddesine bakalım:
“Türkiye Cumhuriyeti Ziraat Bankası Anonim Şirketi Esas Sözleşmesi
Madde 1: T.C. Ziraat Bankası, 4603 sayılı Kanun ile T.C. Ziraat Bankası Anonim Şirketine dönüştürülmüştür.
Madde 2: Bankanın unvanı “T.C. Ziraat bankası Anonim Şirketi’dir. Kısa adı Ziraatbank, Ziraat Bankası’dır. “
Bu durumda, T.C. ibaresinin neden kaldırıldığını soranlara ve bu duruma tepki gösterenlere söylenecek tek şey var:
Şimdiye kadar aklınız neredeydi ?
Kanunun kabul tarihi 2000, bugün 2014…Kanunun kabul edildiği tarihten bugüne 14 yıl geçmiş!..
Günaydın!..

*****



ATATÜRK ‘TEN BİR TESPİT:

“Bütün iyi niyete, gösterilen bütün sabra, azim ve dayanıklılığa, ortaya konan bütün birlik ve dayanışmaya rağmen yine en güzel , en isabetli, en doğru zihniyetleri ve idealleri bozmaya çalışacak insanlara tesadüf edilecektir.Öylelerine karşı bütün millet fertleri çok şiddetli karşılıkta bulunmalıdır. Hepimiz için öylelerine karşı ezici bir kitle şeklinde bulunmamız en zorunlu bir vicdan gereğidir.

Çünkü terbiye gereği olarak, bu hususta bozgunculuk yapacak insanlara hoşgörü göstermek; belki, bir milletin mutluluğuna, şerefine, namusuna göz dikmiş insanlara hoşgörü göstermek olur ki, hiçbir zaman, hiçbir kişi buna müsaade edemez. Hiç kimse buna müsaade etmek hakkına sahip değildir ve siz de olmamalısınız.”



MEVLÂNA DİYOR Kİ:

“Bozuk olunca maya; ne ar tanır ne haya..”


GÜNÜN SÖZÜ:

“Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa, orada güneş batıyor demektir.”
ATATÜRK DİYOR Kİ:
“NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE…”
www.ahmetakyol.net
www.facebook.com/ahmet.akyol.1422



Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.