Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

"Yalova Ve Çevresinde Deprem Riski Yüksek"

Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Marmara bölgesinde Yalova'dan Tekirdağ'a kadar uzanan hatta ciddi bir deprem riski bulunduğunu belirterek, Yalova'nın olası bir depremden ciddi şekilde etkileneceği uyarısında bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.07.2024 10:48
Haber Güncellenme Tarihi: 25.07.2024 10:48
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
"Yalova Ve Çevresinde Deprem Riski Yüksek"

Yoshinori Moriwaki, Marmara Fay Hattı'nın Erzincan'dan Tokat'a, oradan Yalova'ya kadar uzandığını ve 1999 yılında büyük bir depremle Yalova'ya kadar geldiğini söyledi. Bu hattın, Düzce'den sonra Yalova'dan Adalar'a ve güneyde Çanakkale'ye kadar uzanan bir 'güney' kolu olduğunu belirtti. Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunun İstanbul'u etkileyemeyeceğini, uzun zamandır bu hatta bir hareketlenme olmadığını ifade etti.

"Yalova-Tekirdağ Hattında Deprem Riski Yüksek"

Moriwaki, Yalova'dan Tekirdağ'ın güneyine kadar olan bölgede deprem olma olasılığının yüksek olduğunu ve özellikle Çanakkale taraflarında sık sık depremler meydana geldiğini vurguladı. Büyük bir depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda, yani Bursa, Yalova, Çanakkale ve Bandırma taraflarında beklendiğini belirten Moriwaki, bu bölgelerde önemli bir deprem riski olduğunu kaydetti.

"Tsunami Riski de Mevcut"

Moriwaki, bina ve zemin faktörlerinin olası büyük bir depremde çok önemli rol oynayacağını belirtti. Türkiye'de olası büyük bir depremde genel olarak 1 metre kadar bir tsunami görülme olasılığının bulunduğunu ve bunun denizde kayma meydana gelmesiyle yaşandığını ifade etti. Marmara'da ise olası büyük bir depremde 1 metreden 3 metreye kadar tsunami görülme olasılığının mevcut olduğunu ve deniz kenarındaki ilçelerin risk altında kalabileceğini aktardı.

"Marmara Fay Hattında Büyük Enerji Birikimi Var"

Moriwaki, Marmara'da yakın tarihte büyük bir deprem olma olasılığına da değindi. Marmara Fay Hattı'nın kuzey kolunun Yalova'dan Tekirdağ'ın güneyine kadar uzandığını ve bu bölgede yaklaşık sekiz fay hattı bulunduğunu belirtti. Tarihte 1509 yılında Osmanlı döneminde büyük bir deprem meydana geldiğini ve İstanbul'da büyük hasar oluştuğunu hatırlatan Moriwaki, 1766 yılında da İstanbul'da büyük bir depremin meydana geldiğini söyledi.

"Deprem Yaklaşıyor"

Moriwaki, büyük depremler arasında yaklaşık 250 yıllık bir dönem bulunduğunu ve Marmara Fay Hattı'nda büyük bir enerji birikiminin olduğuna dikkat çekti. Uzun süredir büyük deprem yaşanmamasının büyük bir enerji birikimine neden olduğunu ve bunun daha büyük deprem yaratma riskini artırdığını aktardı.

"Yalova ve çevresinde yaşayan vatandaşların deprem riskine karşı bilinçli olması ve hazırlıklı bulunması hayati önem taşıyor," diyen Moriwaki, yetkililere ve halka deprem konusunda uyarılarda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.