Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova Film Festivali Start Aldı

Yalova Belgesel Film Festivali başladı. TUSAŞ’a yapılan terör saldırısı nedeni ile gerçekleştirilecek olan Manuş Baba konseri ise ileri bir tarihe ertelendi.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2024 10:05
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2024 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova Film Festivali Start Aldı

23-26 Ekim tarihleri arasında oldukça yoğun bir programda gerçekleşecek olan Yalova Belgesel Film Festivali düzenlenen kortej yürüyüşü ile başladı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya ve il protokolünün katıldığı yürüyüş Barış Manço Açık Hava Tiyatrosu’na kadar sürdü. Buradaki program ise saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Programın açılışında konuşan ünlü sinema sanatçısı Menderes Samancılar sanatın topluda kaynaştırıcı olma özelliğinde bahsetti. Samancılar konuşmasında, “Festivaller bizim sanatımızın can damarlarıdır. Bize düşen bu tür kültürel faaliyetlerde, bunu gerçekleştirenlerin yanında olarak sonsuza kadar destek vermektir. Bundan sonra yapacağınız tüm festivallerde yanınızda olacağız. Yeter ki üstümüze düşen bir görev verilsin. Burada olmaktan, Yalova Belgesel Film Festivali’nin ilkine katılmaktan çok büyük bir onur ve gurur duyuyorum” dedi.

“Kültür toplumu ayakta tutan önemli bir unsurdur”
Yalova Belgesel Film Festivali açılışında konuşma yapan bir diğer isim ise Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bahçekapılı oldu. “Bugün çok daha farklı bir sunumla belki sizlerin karşısına gelecektik ancak Ankara’da gerçekleşen terör saldırısı nedeni ile şehitlerimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor yaralılarımıza acil şifalar temenni ediyoruz. Kültür bir toplumu ayakta tutan en önemli unsurların başında gelir. Kültür her nesille birlikte yeniden hayat buluyor ve canlanıyor. Hem maddi ve hem de manevi unsurları ile birlikte topluma can veriyor. Bu kültüründe en önemli bileşenlerinden birisi sanat. Bugün başta sayın valimizin liderliğinde güzel bir festival organize edildi. Konusu itibarı ile de çok önemli buluyorum. Bu festivalle yaşadığımız veya yaşayacağımız pek çok farklı sahneye dramatik renklerle birlikte hayat verilecek. Dolayısıyla bu festival içerisinde yer alan tüm sanatçılarımıza teşekkür ediyoruz. Yalova’mıza gelmeleri vesilesi  ve bu festivale sundukları katkılardan dolayı sanatçılarımız büyük bir teşekkürü ve alkışı da hak ediyorlar. Ben şahsım ve temsil ettiğim Yalova Üniversitesi adına bu festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Şehitlere rahmet diledi
Festivalin son açılış konuşmasını ise Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya gerçekleştirdi. Konuşmasına TUSAŞ’ta yaşanan terör saldırısında şehit olanlara rahmet yaralılara ise acil şifa dileklerinde bulunarak başlayan Vali Kaya, “Tabii bugün çok üzüntülüyüz elim bir saldırı olduğu için. Şehitlerimiz var. Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Yaralılarımız var onlara da ailelerine de acil şifalar diliyorum. Allah böyle menfur saldırılar göstermesin.” diye konuştu.

Ardından konuşmasını sürdüren Vali Kaya Yalova Belgesel Film Festivali ile bir hayali gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Vali Kaya konuşmasında, “8 ay önce temellerini attığımız; bugün ise, sanatın ve hikayelerin buluştuğu bu festivalde hayallerimize hayat veriyoruz. Sinemanın sihrine olan inancımızla, her anın ilhamla dolu olacağı bu yolculuğa hep birlikte çıkıyoruz. Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali’ne hoş geldiniz.  Biz de ilk kez düzenlediğimiz Yalova Ulusal Belgesel Film Festivali ile şehrimizin sahip olduğu kültürel, doğal ve sanatsal potansiyeli bir kez daha ortaya koymayı hedefliyoruz.  Tarımdan termal turizme, deniz turizminden sanayiye kadar birçok alanda öne çıkan şehrimiz, artık kültürel ve sanatsal etkinliklerle de adını daha geniş kitlelere duyurma yolunda kararlı adımlar atıyor.” diye konuştu.

770 başvuru gerçekleştirildi
Konuşmasında festivale olan yoğun ilgi ve katılımdan duyduğu memnuniyeti de ifade eden Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, “Festivalimize 68 ülkeden tam 770 belgesel film başvurusu yapıldı. Davetimize katılım sağlayan 770 katılımcı ekibe ayrı ayrı teşekkür ediyorum.  Biz bu festival aracılığıyla, Yalova’nın geçmişten gelen kültürel mirası ve doğal zenginlikleri ile insan hikayelerini tüm dünyaya sinemanın evrensel diliyle anlatmak istedik.  Bir sonraki yıl hedefimizi daha da büyüterek uluslararası sinemacılarımızı şehrimizle buluşturmak istiyoruz.  Her biri bizlere farklı coğrafyalardan ve kültürlerden eşsiz hikayeler sunan ve finale kalan 26 belgesel film, festival boyunca Yalova merkezle sınırlı kalmadan; Armutlu, Çınarcık ve Çiftlikköy ilçelerinde de gösterimler yaparak, etkinliğimizi şehrimizin birçok noktasında hemşerilerimizle buluşturacağız. Bunun yanı sıra atölye çalışmaları, belgesel sinema ustalarının katılımıyla paneller ve söyleşiler de gerçekleştireceğiz.

Böylece, sinema sanatını ve bu anlamlı festivali Yalova’nın her köşesine ulaştırarak daha geniş bir katılım sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
“Yalova sinema sektörü için cazibe merkezi olabilir”
Yalova’nın coğrafik konumu ve sahip olduğu tarihi ve doğal güzellikler açısından sinema sektörü için bir cazibe merkezi haline dönüşebilecek bir potansiyeli barındırdığını da dile getiren Kaya, “İstanbul’a olan yakınlığımız ve sinema-dizi endüstrisinin sürekli büyüyen talepleri göz önüne alındığında, Yalova’nın sektöre önemli katkılar sağlayabileceğini düşünüyoruz. Yalova’nın sinema sektörü için büyük bir cazibe merkezi olma potansiyeline sahip olduğuna inancımız tamdır. Bugün burada bir araya gelen tüm sinemaseverler ve değerli konuklarımız sayesinde, Yalova’nın adını ulusal ve uluslararası alanda duyurmak için hep birlikte önemli bir adım atıyoruz. Sizlerin de bu heyecanımıza ortak olması, bizleri daha da güçlendiriyor. Bu festivali de her yıl düzenlenen, geleneksel bir etkinlik haline getirmek istiyoruz. Katılımınızdan dolayı her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Festivalin hepimiz için keyifli, öğretici ve ilham verici geçmesini diliyor, bu güzel etkinliğin şehrimize ve sinema dünyasına hayırlı olmasını temenni ediyorum.” şeklinde konuştu.

Samancı’ya teşekkür plaketi
Konuşmaların ardından Yalova Belgesel film festivaline verdiği destekten dolayı ünlü sinema sanatçısı Menderes Samancılar’a Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya tarafından bir teşekkür plaketi verildi. Plaket takdiminin sonrasında ise Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nün anlatıldığı O Çınar adlı belgesel film festivali izlendi. Festival kapsamında gerçekleştirileceği daha önceden duyurulan ancak Ankara’da ki terör saldırısında 5 şehidimizin olması nedeni ile iptal edilen Manuş Baba Konserinin ise ilerleyen bir tarihte gerçekleştirileceği belirtildi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.