Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yalova’da Coğrafik İşaret Atağı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, Yalova’da Kivi, Aronya ve Yalova Kestane Balı’nın ardından 2 ürünün daha coğrafik işaret alması için çalışmalara başlandığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 05.09.2024 13:20
Haber Güncellenme Tarihi: 05.09.2024 13:21
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Yalova’da Coğrafik İşaret Atağı

Yaman Akköy Bamyası ve Şenköy Kızılcığı’nın da önümüzdeki süreçte Yalova’nın coğrafik işaretli ürünleri arasına katılacağını ifade etti.

Türkiye’nin en küçük illerinden birisi olan ve yüzde 60’ı ormanlarla kaplı olduğu için tarımsal üretimi de oldukça kısıtlı bir alana sıkışan Yalova ortaya konan başarılı çalışmalarla katma değeri ürünlerle diğer illerin önüne çıkmayı başarıyor. Bunda Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü’nün koordineli ve eşgüdümlü çalışmalarının da büyük bir katkısı var. Bu noktada ülkemizi Kivi ve Aronya ile tanıştıran Yalova bu ürünlerin coğrafik işaretlerini de alarak bir noktada emeğinin karşılığını görmüştü. Kısa bir süre önce tadı, aroması ve içeriği ile diğer illerdeki kestane ballarından farklı olan Yalova Kestane Balı da coğrafik işaret alarak Yalova’nın 3’ncü coğrafik işaretli ürünü oldu. Bu süreçte Yalova Kıvırcık Koyunu’nun da tescili yapılarak Coğrafik işaretli 3 ürüne ek tescilli tür eklenmiş oldu.

Ancak Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bununla yetinmeyerek ile özgü ürünlerin daha fazla ön plana çıkması ve tanınmasını sağlayacak çalışmalara devam ediyor. Bu noktada 2 yeni ürün için daha coğrafik işaret çalışması başlatıldı. Konuyla ilgili bilgi veren Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, “Yalova tarımsal üretim anlamında dezavantajlı durumunu avantaja çeviren nadir illerden birisidir. Zira Yalova’nın yüzde 60’a yakını ormanlarla kaplı olduğundan ildeki tarım arazileri çok az ve yapılaşma baskısı ile de azalmaya devam ediyor. Ama Yalova katma değeri yüksek ürünler üreten bir il konumuna kendisini taşıyarak diğer illerin önüne geçmeyi bildi. Elma ve çiçek kenti olarak bilinen ancak daha sonraki yıllarda bu özelliğinde gerilere düşen Yalova Kivi ve Aronya ile ülkede adını bir kez daha duyurmayı bildi. Bu iki ürünün Coğrafik işaretini alarak Yalova’nın tarımsal üretimde de kendisine önemli bir yer edinmesi sağlandı. Bu süreçte Yalova’ya özgü olan Kıvırcık Koyun da tescil edildi. Yani ilimizin 3 coğrafik işaretli ve bir de tescilli ürünü bulunuyor. Bu denli üretim alanı kısıtlı bir ilde bu sayılara ulaşılması ortaya konan başarılı ve azimli bir çalışmanın da eseridir. Şimdi sırada coğrafik işaret çalışmalarında sona yaklaştığımız 2 ürünümüz daha var. Bunlardan birisi Termal ilçemize bağlı Akköy’e özgü Akköy Bamyası ve bir diğer ise Çınarcık ilçemize bağlı Şenköy’de yetiştirilen Şenköy Kızılcığı. Bu 2 üründe de kimyasal analizler devam ediyor. 1 yıldır devam eden tescil çalışmalarında sona yaklaştık. Kısa bir süre içerisinde bu çalışmaların da tamamlanması ile Yalova’da Coğrafik İşaretli ürün sayısını 5’e çıkartmış olacağız” dedi.


 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.