Yeni Adliye Binasının Açılışını Bakan Tunç Gerçekleştirdi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yalova Adalet Sarayı açılış törenine katıldı. Bakan Tunç, adaletin önemini vurgulayarak 4. Yargı Reformu'nu duyurdu. Suçla mücadelede toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2024 12:30
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2024 12:30
yalovamiz.com

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç yapımı tamamlanan Yalova Adalet Sarayı’nın açılış törenine katılmak için Yalova’ya geldi. Cuma namazını Yalova Merkez Camisi’nde kılan Bakan Tunç, ardından CHP Yalova İl Genel Meclisi Üyesi Burçin Tangürek’in babası Yüksel Tangürek ve Yalova’nın tanınan simalarından Aydın Çuhadar’ın cenaze namazlarına da iştirak etti.

Bakan Tunç ardından Yalova Valiliği’ne geçti. Burada Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş ve Meliha Akyol ile il protokolü tarafından karşılanan Bakan Tunç’a çocuklar tarafından çiçek sunuldu. Valilik anı defterini de imzalayan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, daha sonra Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın makamına geçerek ildeki çalışmalar hakkında bilgiler aldı.

16 bin metrekare kapalı alana sahip

Valiliğin ardından yapımı tamamlanan Yalova Adalet Sarayı’na geçen Bakan Tunç buradaki törene katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında konuşmalara geçildi. Açılış konuşmasını Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz gerçekleştirdi. Yalova Adalet Sarayı hakkında bilgiler veren Öksüz, “Mahkemeler sadece hukuki işlemlerin yürütüldüğü mekanlar olmanın da ötesinde adaletin simgesi, toplumun her kesimine güven veren vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin korunduğu bir semboldür. O nedenle bugün açılışını gerçekleştirdiğimiz Yalova Adliyesi sadece bir bina değil, adaleti tesis edecek, adalete erişiminin kolaylaştığı, vatandaşlarımızın hak ve adalet arayışlarının güven içerisinde karşılık bulduğu bir merkez olacaktır. Yeni hizmet binamız 4 bin metrekare alan üzerinde 16 bin 24 metrekare kapalı alana sahip. Savcılık ve Mahkemeler Binası olarak iki bloğa sahiptir. Yeni hizmet binamızda toplam 55 adet hakim, savcılık odası, 23 adet hakim savcı yardımcısı odası, 47 adet savcılık ve mahkeme kalem odası, 10 adet duruşma salonu, 3 adet toplantı salonu, 5 adet baro odası, 6 adet adli tıp şube müdürlüğü, 8 adet adli görüşme odası, PTT şubesi, 2 adet mescit ve 1 yemekhane bulunuyor. Yeni Adalet Sarayımızın yapımında bize desteklerini esirgemeyen, her zaman destek olan, her zaman yanımızda olan tüm imkanlarımızı seferber ederek adliyemizin en kısa sürede ve en güzel şekilde yapımını sağlayan Sayın Adalet Bakanımız Yılmaz Tunç’a teşekkürlerimi arz ediyorum” dedi.

“Adaletin tecellisi için hukuk devleti olmamız şart”

Yalova Cumhuriyet Başsavcısı Duygu Bayar Öksüz’ün ardından kürsüye gelen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ise konuşmasında hukuk devleti vurgusu yaptı. Hukuk devleti olabilmek için ülkede, yasamasıyla, yürütmesiyle ve tarafsız ve bağımsız yargısıyla kuvvetler ayrılığının olması gerektiğinin altını çizen Tunç, “Adalet, toplumsal barış ve huzuru teminatıdır. Adalet, Mevlana’nın deyimiyle, her şeyi yerli yerine koymaktır. Hakkı olana hakkını vermektir. Hak edene de hak ettiği yaptırımı gerçekleştirmektir. Dolayısıyla, adaletin tecellisinde görev yapanlar da kutsal bir görevi icra ediyorlar. Bizim anlayışımızda Peygamber Efendimiz'in hadisi şerifi var. Bir saat adaletle hükmetmek, bin saat ibadetten hayırlıdır. Dolayısıyla, böyle adaletin kutsal bir vazife olduğunu bilerek çalışan, çalışanlarımızın çalıştığı mekanların da yine adaletin vakarına uygun olması lazım. Adaletin tecellisi için tabi ki sadece binalar yeterli değil. Adaletin tecellisi için hukuk devleti şarttır. Hukuk devleti olabilmesi için bir ülkenin, yasamasıyla, yürütmesiyle ve tarafsız ve bağımsız yargısıyla kuvvetler ayrılığının olması lazım. Tarafsız ve bağımsız yargının adaletin tecelli edebilmesi için de fiziki mekanlar gerekiyor. O fiziki mekanların içerisinde uygulanacak, toplumun ihtiyacına cevap veren mevzuatın olması gerekiyor. Ve o mevzuatı uygulayacak olan insan unsuru, hakimimizin, savcımızın, avukatımızın ve adliye çalışanlarımızın o binalar içerisinde o mevzuatı hakkıyla o yargının önüne gelen kişilere uygulaması gerekiyor” diye konuştu.

4’üncü Yargı Reformu yolda

22 yılda Türk Ceza Kanunu, Ceza Mahkemesi Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret, Hukuk Muhakemelerinin hepsinin yenilendiğini de dile getiren Bakan Tunç, “Son 22 yıldan bu yana mevzuatımıza çok önemli iyileştirmeler yaptık. Türk Ceza Kanunu, Ceza Mahkemesi Kanunu, Borçlar Kanunu, Ticaret, Hukuk Muhakemeleri hepsi yenilendi. 80 yıldan bu yana uygulanan, artık toplumun ihtiyacına cevap vermeyen, yenilenmesi gereken bu temel mevzuatın tamamını son 22 yıl içerisinde yeniledik. 22 yıl içerisinde 2005'te Ceza Kanunu, sonrasında Ceza Mahkemesi, sonrasında borçlar, hukuk muhakemeleri bunların üzerinden de 20 yıl geçti neredeyse. Bir kısım üzerinden 10 yıl, bir kısım üzerinden 15 yıl geçti. Tabi bu süre içerisinde de yine korku durağındayız. İhtiyaçlar gelişiyor, yeni suç tipleri ortaya çıkıyor. İnternet çağındayız, sosyal medya çağındayız. Dolayısıyla teknolojinin de gelişmesiyle, insanların, milletimizin ihtiyaçlarının farklılaşması, ticaretin gelişmesi nedeniyle de bu kanunlarımızda yeni güncelleme ihtiyaçları doğdu. 2009 yılında yargı reformu strateji belgemizle çok sayıda yargı paketini TBMM gündemine getirip yasalaştırdık. 2015’de 2’si, 2018’de de 3’üncüsü hayata geçti. O süreçte vatandaşlardan, uygulayıcılardan, akademisyenlerden, bilim insanlarımızdan aldığımız görüşlerle mevzuatı ihtiyaca cevap verir hale getirme gayreti içerisinde olduk. Şimdi sıra 4. Yargı Reformu Strateji Belgesinde. Türkiye Yüzyılının Yargı Reformu belgesi olacak. Cumhuriyetimizin 2. yüzyılına adım attığımız şu dönemde toplumun ihtiyacına cevap verecek çok sayıda düzenlemeyi hayata geçireceğiz. Bazı suçlar bakımından, üzerindeki cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasına yönelik önemli çalışmalarımız olacak. Yargı reform strateji belgenizin ilk üç ay, altı aylık hedefler arasında yer alacak olan bu düzenlemeleri süratle Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşıdıkları halinde milletvekillerimizin takdirlerine sunacağız” şeklinde konuştu.

“Suçla ve suçluyla mücadelede topyekûn hareket etmeliyiz”

Teknolojinin gelişmesi ve internetin yaygın kullanımı ile birlikte suç tiplerinin de değiştiğini ifade eden Tunç, suç ve suçlu ile mücadelede milletin topyekûn hareket etmesinin önemine değindi. Bakan Tunç, “Burada özellikle suç ve suçluyla mücadelede topyekûn millette hareket etmeliyiz. Çocuklarımızı korumalıyız, gençlerimizi korumalıyız. Özellikle internet çağındayız. Sosyal medyanın da yetkisiyle, özellikle bazı suç tiplerinde artmış olduğunu üzülerek görüyoruz. O nedenle gerek dolandırıcı suçları, gerek bilişim yoluyla işlenen farklı farklı suçlar. Tüm bunlarla hep beraber mücadele edelim. Güvenlik işlerimizle, polisimizle, jandarmamızla, kolluğumuzla ve yargı teşkilatımızla beraber suç ve suçluyla mücadele ederek toplumun huzur ve güvenliğini bozan suç şebekeleriyle hukuk düzeni içerisinde, hukukun üstünlüğünü de esas alarak gecikmeksizin bunu inşallah gerçekleştirmenin gayesi içerisinde olacak” dedi.

AK Parti Binasını ziyaret etti

Konuşmaların ardından adliye binasının hizmete girmesini simgeleyen kurdelenin arkasına geçen Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ve il protokolü, Yalova Müftüsü İlyas Yılmaztürk’ün yaptırdığı duanın ardından kurdeleyi birlikte kestiler. Tunç ve beraberindekiler sonrasında Adalet Sarayı’nı gezdiler. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AK Parti Yalova İl Binası’nı da ziyaret etti. Partiye gelişinde AK Parti Yalova İl Başkanı Umut Güçlü tarafından karşılanan Tunç, AK Parti Yalova Milletvekilleri Ahmet Büyükgümüş, Meliha Akyol ve partililerle de bir süre istişarelerde bulundu. Tunç, ardından karayolu ile Yalova’dan ayrıldı.