Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yoğun çalışmaları sonucunda 2020 yılında yapılan başvuru dosyasının son kontrol ve değerlendirmeleri tamamlanarak Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edildi. İlan sürecinin ardından Ağustos ayı içerisinde tescil işlemleri tamamlanacak.
Yalova’nın prestij ürünü olan kivi meyvesi üzerinde yapılan çalışmalarda, Yalova'nın ekolojik koşullarında meyve ağırlığı ve iriliği bakımından farklılaştığı ve soğuk depolamada kalitesinden kaybetmeden daha az ağırlık kaybına uğradığı tespit edildi. Bu özellikleri nedeniyle "Yalova Kivisi" üreticisi ve satıcısı için karlı bir tarımsal ürün olmasının yanı sıra kalitesiyle de tüketiciler için özel bir tercih sebebi haline geldi. Tüm bu özelliklerini Coğrafi İşaret tescili ile taçlandırmak için Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün yaptığı yoğun çalışmalar neticesinde "Yalova Kivisi" adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edildi. Tescil işleminin Ağustos ayında tamamlanması bekleniyor.
Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar, "Yalova Kivisi" Coğrafi İşaret çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamada, “İl Müdürlüğümüz tarafından coğrafi işaret tescil potansiyeli taşıyan ürünlerimizi belirleyerek çalışmalara başladık. Bu çalışmalar neticesinde, ilimizin ilk Coğrafi İşaretli tarım ürününü "Yalova Aronyası" olarak Haziran ayında tescil ettirdik. Aynı zamanda ilimizde yoğun şekilde üretilmekte olan Kivi meyvesinin de başvurusunu Türk Patent ve Marka Kurumu'na geçen yıl Ağustos ayında yaptık. Kivi üretimi yapan diğer illerden temin ettiğimiz kivileri meyve ağırlığı, iriliği, soğuk depolamadaki dayanıklılığı ve içerdiği besin elementleri bakımından analiz ettirerek, Yalova Kivisinin farklılığını ve öne çıkan özelliklerini ortaya koyduk. Çalışmalarımızda sona gelindi, ‘Yalova Kivisi’ adı ile Türk Patent ve Marka Kurumu Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde ilan edildi. Tescil işleminin Ağustos ayında tamamlanmasını bekliyoruz. ‘Yalova Kivisi’ ve ‘Yalova Aronyası’ Coğrafi İşaretli ürünlerimizin yanında ‘Sermayecik Çileği’ ve ‘Şenköy Kızılcığı’ gibi coğrafi işaret potansiyeli olan ürünlerin de Coğrafi İşaretle taçlandırılmasını hedefliyoruz. Çalışmalarda bizde destek olan Yalova valimiz Sayın Muammer Erol başta olmak üzere, İl Özel İdaremize, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne, Kivi Yetiştiricileri Birliği ve tüm çiftçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Yalova kivi üretiminde liderliğini sürdürüyor
Yalova’nın ülkedeki Kivi üretiminde açık ara lider olduğunu da ifade eden Yalova İl Tarım ve Orman Müdürü Suat Parıldar sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Yalova 2020 yılında Ülkemizdeki kivi üretiminin yaklaşık % 40'ını karşılayarak kivi üretiminde liderliğini devam ettirdi. TÜİK'in açıkladığı verilere göre Yalova'da kivi üretimi geçen yıla oranla yaklaşık %25 artarak 28 bin 416 ton olarak gerçekleşti. Kivi üretiminde verim rakamları Türkiye genelinde dekara 2.26 ton olarak gerçekleşirken, bu oran Yalova'da 4.6 ton olarak gerçekleşerek dekardaki verimiyle de Yalova adı ön plana çıktı. Yalova Kivisi süreç tamamlandıktan sonra Coğrafi İşaret belgesi ile daha da ön plana çıkacaktır”