Deprem uzmanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, düzenlenen bir afet çalıştayında yaptığı açıklamalarda, Marmara Denizi’nde Kuzey Anadolu Fayı üzerinde gerçekleşebilecek bir depremin, sadece İstanbul’u değil, Yalova’nın da aralarında bulunduğu 11 ili etkileme potansiyeline sahip olduğunu belirtti.
Marmara coğrafyasının 2 bin yıllık bir deprem geçmişi olduğuna dikkat çeken Eyidoğan, “Marmara Bölgesi’nde 7 ve daha büyük bir depremin beklendiği uzun zamandır konuşuluyor. Ancak bu depremin ne zaman ve nerede olacağını kesin olarak bilemiyoruz” dedi. Eyidoğan, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin, bölgesel bir deprem felaketi olduğuna vurgu yaparak, Marmara’daki olası bir depremin bölge ve ülke ekonomisi üzerinde ciddi etkiler yaratacağını söyledi.
Yalova ve Çevresi Büyük Risk Altında
Eyidoğan, Marmara Denizi’ndeki kıyı şehirleri olan İstanbul, Yalova, Tekirdağ, Kocaeli, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale’nin büyük risk altında olduğunu belirterek, “Bu bölgelerde yaşayan yaklaşık 30 milyon kişinin etkileneceği bir deprem, ulusal bir beka sorunu haline gelebilir” ifadelerini kullandı. Ayrıca Marmara Bölgesi’nin, Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasındaki payının yüzde 50 olduğunu hatırlatarak, olası bir felaketin ekonomik boyutunun da büyük olacağını dile getirdi.
Deprem risklerini en aza indirmek için tüm kurum ve kuruluşların iş birliği yapması gerektiğini ifade eden Eyidoğan, “Afet risklerini azaltma sürecinde farkındalık çok önemli. Toplumun her kesimi, bu farkındalığı sürekli canlı tutmalı” dedi. Kentsel dönüşüm ve binaların güçlendirilmesi çalışmalarının hızlandırılması gerektiğini vurgulayan Eyidoğan, yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesinin hayati olduğunu söyledi.
Eyidoğan, Yalova’daki yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların, depreme hazırlık kapsamında toplumu bilinçlendirme çalışmalarını yoğunlaştırması gerektiğini belirterek, “Yerel yönetimler, mülki idareler ve akademisyenler, bulundukları bölgelerde risklere karşı önlem alarak halkı bilgilendirmelidir” dedi.