Sorunu, "Bayraktepe" Çözer

Yalova Belediyesi eski Başkan Yardımcısı Hüseyin Uygun Yalova'da trafik sorununun ancak Bayraktepe Mahallesinde oluşturulacak bir ana arterle çözülebileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Uygun Yalova'nın dönüşüm planının da titizlikle hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.  Yalova eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uygun kentsel dönüşüm adına Yalova'da kayda değer hiç bir çalışmanın yapılmadığını söyledi. Uygun Yalova'nın belediye ve ilgili kurum kuruluşların birlikteliği ile mutlaka dönüşüm planının yapılması gerektiğine değindi. Yalova'yı yeniden planlayacak planlamanın önemine vurgu yapan Uygun, "Yalova'da Kentsel Dönüşüm adına yapılan hiç bir şey yok. Sadece özel sektörün ve müteahhitlerin riskli yapı kısmındaki işlemleri yapılıyor. Bu da nedir bir parselde ki bilinçli vatandaşlar bir araya gelerek binamızı yapalım diye işler yapıyorlar. Kentsel dönüşümün iki ayağı var. Bunlardan birisi ruhsatlı yapıların olduğu yerler ki burasının geneli eski yapılar olmasından dolayı depreme karşı dayanıksız yapılar.  Bahçelievler, Rüstempaşa, Süleymanbey, Fevzi Çakmak Mahallesi'nin bir bölümü bu bahsettiğim noktalar. Bu binaların çoğu eski yapılar.  Burada da ciddi problem var. İnsanlar bir şey yapamıyorlar. Şu anda Yalova'nın imarı 4 kat. Oysa 5-6 katlı riskli yapılar var. İnsanlar yıkıp yaptıklarında bunun altından kalkamıyorlar.  O nedenle de riskini bildikleri halde oturuyorlar. Belediyenin buna hızlı bir şekilde çözüm bulması lazım. Yalova'nın mutlaka ve mutlaka dönüşüm planının yapılması lazım.  Gerekirse 15-20 yıllık bir planlama ile Yalova'nın yeniden yapılandırılmış bir şehre dönüştürülmesi lazım" dedi.

Denize Paralel Arterler yapılmalı Yalova eski Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Uygun ilin trafik sorununun da ilin planlamasının kötü yapılmış olmasından kaynaklı olduğuna dikkat çekerek, "Yalova'nın trafik sorunu da bu hali ile çözülmez. Çünkü Yalova'da doğu ile batıyı bağlayan sirkülasyonu sağlayan  2 ana arter var. Başka alternatif yok. Yalova'nın denize paralel yollara ihtiyacı var. Bunu da ancak gelecek planı ile yapabiliriz. Bu yapılmadıkça kim gelirse gelsin bu sorunu çözemez. Bu noktada ada bazlı düşünmek zorundayız. Adaları birleştirip yolları genişletmek lazım. Yalova'da 7 metrelik yol var" dedi.

Bayraktepe Mahallesinde imar durdurulmalı İlin trafik sorununun çözümünün bu mahalleden geçecek bir ana arter olduğuna vurgu yapan Uygun, "Bayraktepe Mahallesinin imarı durdurulmalı. Buranın kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bunu yaparken de bu mahalleden Bursa yoluna bağlanacak ve Şehit Ömer Faydalı Caddesinin alternatifi olacak bir ana arter daha yaparım. İlin trafik yoğunluğunu azaltacak genişlikte bir ana arter yapılsa, il trafiği nefes alır. Şu anda vatandaşlar kafalarında bu alternatifi bulmuş ve burasını kullanıyor zaten. Ama bunu da ancak kentsel dönüşümle yaparsınız. Burasının bir avantajı da ekonomik değeri yüksek olan ruhsatlı bina neredeyse yok. Ama bunu yapmak için acele edilmesi lazım.  Burada ruhsatlı bina sayısı artarsa bu şansımızı da kaybetmiş oluruz" diye konuştu.

Ruhsatlı gecekondulaşma Uygun Yalova'da tek parsel mantığının, yerini siteleşmeye bırakması gerektiğine de değinerek, "Yalova ruhsatlı bir gecekondulaşma yaşıyor. Çağdaş belediyecilikte artık site mantığının oturtulması lazım. Bu sistem belediyelerin iş yükünü de azaltıyor. Otoparkını vatandaşa yaptırıyorsun. Site içinde çöpü orada oturanlar topluyor bu sayede çöp toplama işini tek noktaya düşürüyorsun. Sosyal tesisler yine siteye yaptırılıyor. En önemlisi ise adaların birleştirilmesi sayesinde geniş yolların yapılması şansını yakalıyorsunuz. Şehirleşmenin tek parsel mantığından sıyrılması lazım. Yapılaşmayı Yalova Belediyesi kontrol etmek zorunda. Aksi halde Yalova'nın bu nüfusu barındırması mümkün değil" şeklinde konuştu.

"Minibüsler kaldırılmalı" Yalova Belediyesi eski başkan yardımcısı Hüseyin Uygun yapılacak tüm dönüşümlere ek olarak ulaşım araçlarında da radikal bir dönüşüme gidilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Uygun, "Yalova'nın trafik sorunu minibüsler iptal edilmeden de çözülemez. Bizim insanımız 5 dakikada bir evinin önünden minibüse binip işine, yine aynı süreçte işinden yerinin önüne minibüs istiyor. Böyle bir şehir ulaşım mantığı yok. Bazen ardı ardına 7 minibüse rastlıyorum. Şehirde yaşıyorsan ulaşım disiplinine uyacaksın. Yalova'da sefer sayılarını azaltmak ve minibüsleri kaldırıp, ya halk otobüsü ya da midibüs'e çevirmekten başka şansımız yok. Minibüs artık çağ dışıdır.  Herkes heykelde inip binecek mantığını yıkmak da lazım" dedi.