Milli Mücadele Kahramanı Mezarı Başında Anıldı

Yalova ve çevresinin düşman işgalinden kurtarılmasında çok önemli katkıları olan ve kurtuluş mücadelesi esnasında şehit düşen Milli Mücadele Kahramanı Şehit Üsteğmen Abdülkadir Efendi’yi Burhaniye köyümüzdeki kabri başında anıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Milli Mücadelenin sayısız kahramanlarından birisi olan Üsteğmen Abdülkadir Efendi kurtuluş savaşı esnasında Burhaniye’de görev yaparak bir kahramanlık destanı yazdı. Yalova ve çevresinin düşman işgalinden kurtarılmasında çok önemli katkıları olan ve ortaya konan savunma esnasında şehit düşen Üsteğmen Abdülkadir Efendi ölümünün 102. Yıldönümünde defnedildiği Burhaniye Köyündeki mezarı başında düzenlenen mütevazi bir törenle anıldı. Anma törenine Yalova İl Genel Meclis Başkanı Hasan Soygüzel, İlçe Kaymakamımız Ömer Bilgin, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreterimiz Ümit Yılmaz, Genel Sekreter Yardımcımız Selahattin Aras, İl Genel Meclisi Başkan Vekili İdris Durmuş, İlçe Protokolü, Çiftlikköy İl Genel Meclis Üyesi Hayrullah Sarıhan, Burhaniye Muhtarı Ramazan Üzüm ve köy halkı katıldı. Kuran’ı Kerim tilaveti ve ardından edilen dualarla anılan Milli Mücadele Kahramanı Şehit Üsteğmen Abdülkadir Efendi’nin kahramanlıklarının sonraki nesillere de aktarılması gerektiğini ifade eden Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, “Bugün huzur ve barış içerisinde olduğumuz bu topraklar ecdadımızın ödediği bedeller, bu toprakları suladığı kanları ile bugüne kadar ulaştı. Üsteğmen Abdülkadir Efendi de canını vatanı için gözünü kırpmadan feda eden sayısız şehidimizden birisidir. Şehit oluşunun 102. Yılında onu rahmet ve minnetle anıyoruz. O ve onun gibi bu vatan için canını veren şehitlerimizin şanlı hikayelerinin gelecek nesillere de ilham olması, bu vatanın ne bedellerle bize yurt olduğunun bilinmesi ve unutulmaması için kuşaktan kuşağa aktarılması gerekli. Bunun için biz de elimizden geleni yapacağız” dedi.

Teğmen Abdülkadir Efendi Kimdir

Karamürsel Askerlik Şubesine bağlı, Hacı Mehmet (Yeşil İmam) oğlu, 1308 doğumlu, teğmen rütbesindeki Abdülkadir Efendi  Dumantepe mevkiini savunurken şehit düştü. Şehitlik madalyası, 525 sayılı kanunun 2. Maddesi gereğince 5 Şubat 1928 tarihinde kızı halime Aytuna (Deniz) ya intikal etti. Harp Okulu mezunu olan ve Mondros Ateşkesinin imzalanmasından sonra Osmanlı Ordusu’nun dağıtılması nedeniyle köyüne döndü. Burhaniye köyde bir direniş birliği kurdu.Teğmen Abdülkadir Efendi, Yunanlıların Yalova’yı işgalinde Dumantepe mevkiinde mevzilenerek şehit düşünceye kadar kahramanca çarpıştı. Kocaeli Grup Komutanlığı, Teğmen Abdülkadir’e Dumantepe mevkiini tutmasını ve direnişe geçmesini söyledi. Eğer bu tepeyi tutamaz iseniz diğer tepede direnişe devam ediniz dendi. Abdülkadir Efendi de “Ben subay olarak yetiştirildim. İkinci bir tepeye geçmem. Şehit olurum. Mevzilendiğim tepeyi asla bırakmam.” karşılığını verdi. Çünkü İstanbul’dan Anadolu’ya silahlar Karamürsel üzerinden kaçırılacaktı. Yunan cephesi bu bölgede ikiye bölünecekti. İzmit ve Yalova işgal altında olmasına rağmen Yalova ve Orhangazi tarafından gelecek Yunan ve işbirlikçi Rumlarla Ermenilerin önüne set çekilecekti. Teğmen Abdülkadir, kendisine verilen bu görevi Dumantepe mevkiinde şehit düşünceye kadar başarılı bir şekilde yerine getirdi.