Mag-Der 22 Yaşında

17 Ağustos Marmara Depremi sonrasında 2002 yılında kurulan MAG-DER eğitimlerle, tatbikatlarla ve diğer illerde yaşanan afetlerdeki arama ve kurtarma çalışmalarına geçen 22 yılı onur ve gururla tamamladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.07.2024 10:21
Haber Güncellenme Tarihi: 05.07.2024 10:21
yalovamiz.com

Konuyla ilgili bir açıklama yapan MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, 22 yıl önce kurulan derneğin aynı heyecan ve azimle faaliyetlerine devam ettiğini dile getirdi.

Yalova Mahalle Afet Gönüllüleri Derneği (MAG-DER), kuruluşunun 22. yılını kutladı. Dernek Başkanı Sabri Karaçam, yaptığı açıklamada derneğin amacının halkı olası afetlere karşı bilinçlendirmek, eğitmek ve afet anında arama ve kurtarma çalışmalarına destek vermek olduğunu vurguladı. Karaçam, 22 yıl önce kurulan derneğin aynı heyecan ve azimle faaliyetlerine devam ettiğini belirterek, vatandaşları derneğin ücretsiz afet eğitimlerine ve MAG-DER saflarına katılmaya davet etti.

1999 Marmara Depremi’nin ardından, Yalova’da 2002 yılında Bahçelievler Mahallesi’nde 50 kişiye eğitim verilerek başlayan bu girişim, zamanla diğer mahallelere yayıldı ve 2004 yılında dernekleşme sürecini tamamladı. Bugün Yalova genelinde 8 mahallede, 3 ilçede ve 2 beldede örgütlenmiş olan MAG-DER, 15 arama kurtarma konteynerine sahiptir.

MAG-DER, 2019 yılında Acil Müdahale Ekibi (AME) adında 30 kişilik bir ekip kurarak eğitim seviyesini yükseltti. AME ekipleri, ip ve ilk yardım eğitimleri gibi daha detaylı ve yoğun eğitimler alarak afet durumlarına hazırlıklı hale geldiler. Ayrıca, deprem dışında diğer afetler ve orman yangınları konularında da eğitimler verildi. Bu ekipler, yerel düzeyde AFAD ve itfaiye ile işbirliği yaparak afet durumlarında etkin müdahalelerde bulunuyor.

MAG-DER, yerel çalışmalarının yanı sıra ulusal ve uluslararası afetlere de destek veriyor. Van, Elâzığ ve İzmir depremleri gibi çeşitli afet durumlarında aktif rol alan dernek, Manavgat yangını ve Maraş depreminde de yardım çalışmalarına katıldı. Dernek, gençlere yönelik afet bilinçlendirme eğitimleri de düzenleyerek 14-18 yaş grubu genç MAG’lar oluşturdu ve bu gençlerin afet eğitimlerini tamamlayarak gönüllü olmalarını sağladı.

MAG-DER Başkanı Sabri Karaçam, derneğin 22 yıllık başarısını şöyle özetledi: "Afetlere hazırlık ve bilinçlendirme çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yalova halkının desteği ve işbirliği ile önemli adımlar attık. Bizlere 2002’den beri destek veren Yalova halkına, Yalova Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Yalova Belediyesi, ilçe ve belde belediyelerimiz, Yalova İtfaiyesi ve diğer sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ederiz. Afet öncesi, anı ve sonrası yapılacaklar konusunda halkımızı bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Amacımız, Yalova halkını olası afetlere en iyi şekilde hazırlamaktır."

MAG-DER kurulduğu günden bu güne kadar geçen süreçte, afet bilincini artırarak ve bireylerin afetlere karşı daha dirençli olmalarını sağlayarak toplumda önemli bir rol üstleniyor.