Kalın Dudaklı Tatlısu Kefali Koruma Altında

Yalova’ya özgü bir tür olan, Kalın Dudaklı Tatlısu Kefali’nin (Squalius Cephaloides)korunmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Bu kapsamda Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından balık türü doğal yaşam alanında ölçümden geçirildi.

Yalova Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü 2014 yılında hayata geçirilen, Yalova İlinin Karasal ve İç Su Ekosistemleri Envanter ve İzleme İşi” projesi kapsamında Çınarcık ilçesi Teşvikiye beldesinde tespit edilen Kalın Dudaklı Tatlısu Kefali’nin korunması ve sayısının arttırılmasına yönelik çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor. Ekiplerin yılda 2 kez yaptığı bilimsel çalışmada, dünyada sadece Teşvikiye Deresi'ndeki 10 kilometrelik alanda görülen balığın sayısı, ağırlıkları ve yaşadığı suyun kalitesi ölçülüyor. Kaçak avlanmaya karşı bölgede devriye gezen ekipler, türün yok olmaması için çaba gösteriyor. Nisan ve Haziran ayında yılda 2 kez üreyen ve yumurtlayan balığın yumurtadan çıkan yavrularının yanısıra yetişkin balıklar da ekipler tarafından inceleniyor. Avlanması yasak türlerden birisi olan Kalın Dudaklı Tatlısu Kefali’nin doğal şartlarında incelemesini gerçekleştiren ekipler, “Yalova İlinin lokal endemik türü olan Squalius cephaloides türünün morfolojik yapısının incelenmesi çalışmaları doğal yaşam ortamında il şube müdürlüğümüz teknik personeli katılmış olup gerçekleştirilmiştir.

En çok küçük nehirlerde ve oluklar ve havuzlu büyük barbel bölgesi akarsularında bol miktarda bulunur. Yavaş akan ova nehirlerinin kıyılarında, hatta çok küçük dağ derelerinde ve büyük göllerde bulunur, içeri akan derelere yumurtlama göçü gerçekleştirir. Yetişkinler yalnızken, gençler gruplar halinde ortaya çıkar. Larvaları ve yavruları besleyen çok sığ kıyı habitatlarında yaşarlar. Squalius cephaloides türünün yapılan çalışmada pul rengi, deri yapısı, büyüklükleri, ağırlıkları gibi kriterler incelenmiştir” dediler.