Buna göre deprem başta olmak üzere meydana gelecek olan her bir afet öncesi, anı ve sonrası tüm detaylarıyla planlandı. AFAD Planlama Şube Müdürü Hülya Aygültelli, “Yalova olası afetlere karşı hazır” dedi.
Yalova’da en çok merak edilen şeylerden birisi de, Yalova deprem başta olmak üzere olası afetlere hazırlıklımı konusu. İşte bu anlamda AFAD olası depremlerin öncesi, anı ve sonrasını en ince detaylarına kadar planlıyor. AFAD, İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)N ile afet öncesinde yapılması gerekli çalışmaları planlarken, Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) ile de afet anı ve sonrasıyla ilgili detayların planlamasını gerçekleştiriyor.
Kurumlarla tam koordinasyon sağlandı
İRAP ile ilgili detayları paylaşan AFAD Planlama Şube Müdürü Hülya Aygülteli, bu plan çerçevesinde ildeki tüm kurumların olası bir afet öncesinde alacağı önlemler ve yapacağı planların belirlendiğini dile getirdi. Yalova’nın deprem başta olmak üzere tüm afetlere hazırlıklı olduğunu ifade eden Aygülteli, “İRAP, İl Afet Risk Azaltma Planı olarak geçiyor. İRAP sadece deprem değil tüm afetleri içeriyor. Bu plan afetlerin tüm etkilerini en az can ve mal kaybı ile azaltmaya yönelik Yalova’daki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının paydaşı olduğu bir çalışma. Biz 06 Ocak 2021 tarihinde bu çalışmalara valilik oluru ile başladık. Mart, Nisan gibi de bu anlamdaki çalıştaylarımızı düzenledik. Tüm kurum, STK, meslek odalarından 21 kurum bu çalıştaylara katıldı. 50 kişilik bir grupla plan hazırlandı. Yalova’da bir anket yaparak en acil görülen afet türlerini belirledik. Bu ankette 1. sırada deprem, 2. Sırada ise heyelan geldi. Del, taşkın ve kuraklık ile endüstriyel kazalar konularında da çalışmalar yapıldı. Bu afet türleri yönelik nasıl çalışmalar yapılması gerektiği ve amaçlarımızı da planda belirledik. Arkasından hedeflerimizi koyarak bu amaçlara yönelik ne gibi eylemler yapacağımızı tespit ettik. Afetler sonrasında meydana gelecek can ve mal kaybını önlemek en öncelikli hedefimiz. Şehrimizi afetlere yönelik dirençli hale getirilmesi ve toplumun afetlere karşı bilinçli hale getirilmesi de yine temel hedeflerimiz arasında yer alıyor. 15 temel hedef ve 84 eylemi belirleyerek olası bir afet öncesinde ne gibi çalışmalar yapacağımızı planladık. 21 kurum kendi yönetmelik ve yasal yükümlülüklerine göre tedbirler alacaklar. 21 Aralık 2021 tarihinde değerlendirme toplantısı da yapıldı. 2022 yılı Haziran ayında da bir izleme toplantısı gerçekleştireceğiz. Bu plan 5 yıllık hazırlanan bir plan. Yalova İl Afet Risk Azaltma Planı 02 Temmuz 2021 tarihinde Yalova Valisi Muammer Erol tarafından onaylandı. Artık gönül rahatlığıyla, Yalova deprem başta olmak üzere tüm afetlere hazır” diye konuştu.
IRAP ve TAMP yeterli Yalova’da sürekli olarak Deprem Master Planı’nın gündeme geldiğine de vurgu yapan AFAD Planlama Şube Müdürü Hülya Aygülteli, “Yüksek istişare toplantılarında Yalova’nın Deprem Master Planı hep gündeme getiriliyor. Deprem Master Planı kesinlikle çok kapsamlı bir plan. Öncesi, anı ve sonrasını planlıyor. Bunu özellikle büyük şehirlerde belediyeler, yerel yönetimler yapıyor. Ben Yalova İRAP ve Yalova TAMP sayesinde olası bir afet anında Yalova’nın gerekli çalışmaları yapabilecek yeterlikte olduğunu ifade etmek istiyorum. Deprem Master Planı ile plan üzerine plan yapmaya gerek yok. Mevcut planlar var. Tüm kurumlar bu planlara uyum sağlayacak” diye konuştu.
5 bin binanın yıkılacağı ve bin 730 can kaybı yaşanacağı tahmin ediliyor Yalova’da meydana gelecek deprem ve diğer afetlerin anı ve sonrası ise TAMP ile planlanıyor. Bu plan hakkında bilgiler veren, TAMP Genel Sorumlusu Emine Karagöz Ataman ise, “2015 yılından beri Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) yapılıyor. TAMP Ulusal ve yerel olarak ikiye ayrılıyor. Bu planda 26 çalışma grubu var. Bu plana dayalı olarak her yıl masa başı tatbikatları yapılır. Bu tatbikatlarda senaryo AFAD Deprem Ön Hasar ve Kayıp Tahmin Sistemi (RED) tarafından belirlenir. AFAD RED’in çalışması, daha çok var olan eski yapı stoku üzerinden ve 1999 Marmara Depremindeki yapılardan referans alınarak yapılan hesaplamalarla devam ediliyor. Genelde çalışırken biz olası senaryoların en üst boyutundan yola çıkarak hesaplama yapıyoruz. Masa başı tatbikatlarına ilaveten bir de bölgesel tatbikatlara katılıyoruz. Yapılan hesaplamalar Yalova’nın yeni yapı stokuna geçmesi ile birlikte biraz farklılık gösterebilir. Yeni yapı stoku AFAD RED Programına geçmedi. O nedenle eski yapı stokunun riskleri göz önünde bulundurularak en üst risklere göre hazırlanıyoruz. Yalova’da 5 bin civarında bir binanın yıkılması bekleniyor. Bu yıkıma dayalı olarak da bin 730 civarında bir can kaybının yaşanacağı tahmin ediliyor. Yalova’da olası bir afette yaşanacak can kayıpları yaz ve kış sezonlarına göre de değişkenlik gösterir. Yaz sezonunda can kaybının daha fazla olması beklenir. Bu en üst düzeyde bir hesaplamadır” dedi.
Atılacak her adım belli Olası bir afet anında atılacak her adımın bu planla belirlendiğinin altını çizen TAMP Genel Sorumlusu Emine Karagöz Ataman, “İstanbul’da Ulusal TAMP Tatbikatı planlandı. İstanbul, Kocaeli ve Yalova’nın yoğun etkileneceği bir tatbikat planlaması yapıldı. O tatbikat aşamasında özellikle TAMP çalışma grupları büyük hazırlıklarını tamamladılar. Elbette ilimizin fiziksel koşullarını çok da değiştirme şansımız yok. Çalışmalarımızı bu koşullara uygun olarak yapıyoruz. Şu anda Yalova’da deprem olsa. İlk olarak koordinasyon kurulumuz ve çalışma gruplarının temsilcileri Afet ve Acil Durum Merkezi’nde Yalova Valisi Muammer Erol başkanlığında toplanacaklar. Çalışma gruplarının alternatif toplanma alanları da bellidir. O alanlarda toplanıp var olan plandaki çalışmaları yürütecekler. 1. ve 2. Derece destek illerimiz var. O iller de haber beklemeksizin Yalova’ya yardıma gelecekler. Dış illerden gelen ekiplerde Yalova koordinasyon kurulunun emrine girecek ve çalışmalara başlayacaklar” şeklinde konuştu.
88 toplanma alanı var Olası bir afet sonrasında toplanma alanlarının da büyük bir öneminin olduğuna değinen Ataman, “Yalova’da 17 Ağustos Marmara Depremi’nde yaşanan plansızlık artık yaşanmayacak. Bu anlamda tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Ama maalesef yardım duygusu bu denli yüksek olan toplumlarda yine de bir kargaşa yaşanabileceğini öngörebiliyoruz. Ama artık net olan bir şey var ki. Artık arama ve kurtarma ekiplerimiz daha akredite şekilde müdahalelerini gerçekleştirebilecekler. 1999 Marmara depreminden maalesef bu yoktu. Herkes o dönemde arama kurtarmacı gibi hareket etti. Barınma ve toplanma alanlarımız belirlendi. Barınma çalışma grubu AFAD koordinasyonunda hareket edecek. İl merkezi ve ilçelerde konteyner ve çadır kent alanlarımız var. Toplanma alanlarını belediyeler belirliyorlar. Ama ilk çalışma kriterlere uygun olması adına AFAD tarafından yapıldı. Her mahallede toplanma alanları olmasını öngörüyoruz. Büyük oranda bu var. Şu anda Yalova merkez, ilçe ve beldelerde toplamda 88 adet toplanma alanı bulunuyor” diye konuştu.
Spor salonları lojistik depo olarak kullanılacak.
Deprem sonrasında lojistik faaliyetleri hakkında ise TAMP Genel Sorumlusu Emrah Kılavuz bilgi paylaştı. Kılavuz açıklamasında, “Tüm spor salonlarını afet sonrasında lojistik faaliyetlerde kullanmak üzere depo alanı olarak kullanıp kullanamayacağımıza yönelik bir çalışma gerçekleştirdik. Dolayısıyla afet lojistiğinde kullanacağımız depo yerleri de şu anda belirlenmiş durumda. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı uhdesinde bir çalışma grubu var. O da ayni bağış ve depo çalışma grubu onlar da bu anlamda profesyonelce bir çalışma yürütüyorlar. Olası bir afet anında ihtiyaç duyulan malzemelerin gözden geçirip eksik varsa gideriyorlar. Bu konuda Yalova Valimiz Muammer Erol da incelemeleri bizzat yapıyor” sözlerine yer verdi.