Diyanet İşleri Eski Başkanı Görmez Yalova’daydı

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez Yalova Gönüllü Sivil Toplum Kuruluşları Platformu Gönül-Der tarafından düzenlenen programda, “Görsel İdrakin Egemenliği ve Ahlak” konulu bir konferans verdi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Yalova Halk Eğitim Merkezi’nde Gönül-Der tarafından düzenlenen “Görsel İdrakin Egemenliği ve Ahlak” konulu konferansa katılan Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez dijital medya konusunda çarpıcı açıklamalarda bulundu. Yalova Valisi Muammer Erol’un katıldığı programda konuşan Görmez, “Dijital esaretle birlikte dünya bir ekran medeniyetine dönüştü. Bütün insanlık da o ekran medeniyetinin önünde sadece pasif seyreden, seyirci talebelere dönüştü. İnsanoğlunun bir duyusal hissi idrakleri var. Görmek, bakmak, işetmek vesaire. Aklın idraki var, kalbin idraki var, ruhun idraki var. Bunlar içinde görsel idrak egemen olduğu zaman, insan sadece gördüğüne inandığı zaman, gaybı idraki kaybettiği zaman, manevi idraki kaybettiği zaman, yücelmeyi, yükselmeyi, miracı terk ettiği zaman, manadan manaya yürüyüşü terk ettiği zaman görsek idrak egemen olur insanda. Görsel idrakin egemenliği insanları şirke götürmüştür. Dini bilgi bizi birleştirmeye geldi. Şimdi dini bilgi bizi parçalıyor, bölüyor. Küçük küçük meseleler üzerinden ihtilaf ediyoruz. Vahdetimizi bozuyor ama daha yakın zamanlardan itibaren yeni bir durumla karşı karşıyayız, dijital esaret. Dijital esaretle birlikte dünya bir ekran medeniyetine dönüştü. Bütün insanlık da o ekran medeniyetinin önünde sadece pasif seyreden, seyirci talebelere dönüştü. Bir ekran medeniyeti ve o ekranların önünde herkesin ekran önünde mahkum olduğu dini bir dünya ile karşı karşıyayız." diye konuştu.

Görmez, kitapların artmasıyla da tartışmaların ortaya çıktığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Bu tartışmalar yaşanırken bir ‘iletişim devrimi’ yaşandı. İnternetin hayatımıza girmesi yeni bir durumu ortaya çıkardı. Müslüman âlimler bu durum karşısında behemehal yeni bir durum değerlendirmesi yapması gerekiyor. İnternetle birlikte yeni sorunlar oluştu. İnternetteki bilginin yüzde 80’ini hatalı bilgidir. Yazılı olarak değil, bir de bu görsel olarak anlatılmaya başlandı. Bu da çok büyük sorun oluşturdu. Bu, tarihimiz içerisinde ciddi bir kırılma noktasıdır. Bütün ilim adamlarının ‘doğru bilgi nasıl inşa edilir’ konusuna eğilmesi gerekiyor. İslam’da pek çok ihtilaf buradan kaynaklanıyor. Artık herkes seyrediyor. Dünya bir ekran medeniyetine dönüştü. Bütün insanlar bu ekran medeniyetinin seyircileri oldu. Suret hakikatin yerini aldı. İmaj gerçekliğin yerine geçti. Şimdi Kâbe’de fotoğraf çekenlerin yüzünden tavaf edemiyorsunuz. Görsel idrakin hastalığı artıyor. Şimdi herkesin elinde bir ekran var. O ekranda ne kadar hakikatin olduğunu düşünüyorsunuz. Diğer büyük hastalık tecessüs hastalığıdır. Başkasının özeline giriliyor. Başkasını takip etmektir. ‘Acaba falan en yapıyordur’ üzerinde yürümektir. Dünya sadece ekran medeniyetine dönüşmedi. Ayrıca kamera medeniyetine dönüştü. Nedeni güvenlik. Sadece bu mu? Bu görsel idrakin insanlara bulaştırdığı ikinci büyük hastalıktır. Bunun yerine yeni bir anlayışa ihtiyaç var. Üçüncü büyük hastalık seyretme hastalığıdır. Dünyanın en çirkin işini yapıyor ve bunu paylaşıyor. Bizim neslimizin düşünemeyeceği olaylar yaşanıyor” Konferans sonrasında Yalova Valisi Muammer Erol tarafından Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e bir teşekkür plaketi takdim edildi.