Çöp Kabusu Kapıda

Yalova Katı Atık Birliği (YAKAB) Olağan Toplantısında belediyeler 2.Lot’un kısa süre içerisinde devreye sokulamaması halinde çöp kabusunun geri döneceğini vurguladılar.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

2006 yılında hizmete giren 99 bin 500 metre karelik Yalova Katı Atık Düzenli Depolama Alanı 3 Lot olarak planlandı. 2008 yılında hizmete sokulan 1.Lot’un geri dönüşümle birlikte, YAKAB üyesi belediyelerin 7 yıllık çöplerini depolayacağı tahmin ediliyordu. Ancak geri dönüşümün %2.5’ler seviyesinde kalması nedeniyle 1.Lot kısa sürede maksimum doluluk seviyesine dayandı. 2012 yılı başlarında ise 1.Lot’un tamamen dolacağı tahmin ediliyor. Ancak 2. Lot’un açılabilmesi için gerekli projelendirmelerin ve izinlerin alınmasının ise uzun sürmesi bekleniyor. Öte yandan 1. Lot’un açılışı sürecinde yaşanan itirazlar sonrasında başlayacak hukuki sürecin de işi iyiden iyiye içinden çıkılmaz bir hale sürüklemesi bekleniyor. Bu noktada YAKAB’a üye belediyeler bir “B” Planını ortaya attılar. Çöplerin yakılması ve böylece depolama süresinin biraz daha uzatılması gündeme geldi. Konuyla ilgili YAKAB Müdürü Filiz Özatakan ise birlik üyesi belediyelerin başkanlarına bilgi verdi. Yapılan bilgilendirmede çöplerin yakılması için gereken tesisin çöp depolama alanı içerisinde kurulmasının mümkün olamayacağı bunun için YAKAB’a üye belediyelerin ortak bir alan kiralaması gerektiği vurgulandı. Ancak bu anlamda da bakanlığın ÇED raporuna ihtiyaç duyulduğu bunun da yine uzun zaman alacağı dile getirildi.. Her iki durumda da 2012 yılında Yalova merkez ve ilçelerde çöp sorununu yeniden gündeme geleceği ve bu sorunun yine 2. Lot’un açılmasına kadar başka illere taşımalı olarak aşılacağı tahmin ediliyor. YAKAB Toplantısında yapılan oylamada ise 2.Lot’un açılışının hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için gerekli çalışmanın yapılması için encümene oy birliği ile yetki verildi.

BELEDİYE PAYLARI ARTTIRILDI

Öte yandan YAKAB üyesi belediyelerin depolama paylarının da arttırılması kararı alındı. Buna göre belediyelerin birliğe ton başına ödedikleri 10 TL’lik pay, 11 TL’ye yükseltildi. Karar 01-01-2012 tarihinden itibaren geçerli olacak.

KAÇAK ÇÖP DÖKÜYORLAR

Diğer yandan Tavşanlı Beldesi Belediye Başkanı Kadri Çiçek’in ortaya attığı bir iddia ise kafaları karıştırdı. Çöp depolama alanına izinsiz ve kaçak olarak bazı fabrikaların çöp döktüğünü dile getiren Çiçek bu konuda gerekenin yapılması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine diğer belediye başkanları da konuyu doğrulayarak bazı durumlarda ise tesisin çevresine kaçak çöp döküldüğü konusunda görüş birliğine vardılar. Belediye Başkanları bu konuda önlem alınmasını ve yapılan denetimlerin ise sıkılaştırılması gerektiğini söylediler.