Çiftçilere 252 Bin 350 Adet Hıyar Dağıttıldı

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Yalova İl Özel İdaresi tarafından ortaklaşa hayata geçirilen proje kapsamında 101 çiftçiye toplamda 252 bin 350 adet Hıyar ve Biber fidesi dağıtıldı.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Yalova’da Kent Tarım Uygulamaları çerçevesinde, “Örtü Altında Biber Üretimini Arttırma Ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi ” ile “Örtü Altında Hıyar Üretimini Arttırma Ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi ” kapsamında fide dağıtım programı gerçekleştirildi. Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bahçesindeki programa Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, CHP Yalova Milletvekili adayı Tahsin Becan ve Yasemin Fazlaca ile kurum müdürleri, çiftçiler ve davetliler katıldılar. Programın açılış konuşmasını Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar gerçekleştirdi.  “Örtüaltı Hıyar Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi”nin 2. Etabında çiftçilere toplamda 252 bin 350 adet fide dağıtılacağını dile getiren Parıldar, “Kent Tarımı uygulamaları kapsamında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” ve Yalova İl Özel İdaresi desteğiyle uygulanan “Örtüaltı Hıyar Üretimini Artırma ve İyi Tarım Uygulamaları Projesi”nin ilk etabında 11 Nisan 2023 tarihinde 20 çiftçimize 52.550 Adet hıyar fidesi dağıtımı yapılmıştır. Yaz aylarına kadar devam edecek olan dağıtım sonrasında toplamda 230 Bin Adet hıyar fidesinin dağıtılması sağlanacaktır. Aynı projede 13 Dekarlık örtüaltı hıyar üretim alanı için İyi Tarım Sertifikası hizmet alımı için de hibe desteği sağlanacaktır. Bugün de 21 çiftçimize 92 bin 350 adet Hıyar fidesi dağıtacağız. İlk etapla birlikte 67 çiftçimizin hıyar fidelerini teslim etmiş olacağız. 80 çiftçimize 160 bin adet de biber fidesi dağıtacağız. Biber ve hıyar fidelerini birlikte değerlendirdiğimizde toplamda 100 dekarlık bir alanda hıyar üretimi, 100 dekarlık bir alanda da biber üretimi gerçekleştirmiş olacağız” dedi.

“Boş toprak bırakmamaya çalışıyoruz”

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar’ın ardından söz alan Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel ise boş alanların üretime kazandırılmasının önemine değinerek, “Biz Yalova İl Özel İdaresi olarak, Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte uzun yıllardır bu projeleri yürütüyoruz. İl Genel Meclisimizin kararı ile bu projelere finansal destek sağlıyoruz. Bugüne kadar da çok verimli ve çok olumlu neticeler alındı. Atatürk, ‘Vatan toprağı kutsaldır. Kaderine terk edilemez’ der. Yalova coğrafi alan anlamında çok küçük bir şehir. Biz de bu küçük şehirdeki tarım topraklarımızı boş bırakmamak için çalışıyoruz. 1 metre kare bile ekilebilir toprağın ekilerek değerlendirilmesi bizim en önemli hedefimiz.” Şeklinde konuştu. 

“Bunlar özel destekler”

Yalova’da çiftçilere yönelik gerçekleşen fide dağıtımlarının özel destekler olduğunu dile getiren AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş emeği geçen herkese teşekkür etti. Yalova’nın küçük bir il olmasından dolayı tarım alanlarının da az ve değerli olduğuna dikkat çeken Büyükgümüş konuşmasında, “Bu etkinlikler devletimizin çiftçimize verdiği ülke genelindeki desteklerin ötesinde gerek Tarım ve Orman Müdürlüğü’müz, gerek İl Özel İdaremiz, gerek Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’müz Ankara’da Tarım Bakanlığımızla birlikte Yalova’ya özel bir terzi hassasiyeti ile geliştirdiğimiz özel destekler. Ve bu özel destekler Yalova’da tarıma yönelik bakış açısı ve stratejinin somut yansımaları. O strateji de şu; Yalova arazisi çok geniş bir il değil. Buna rağmen tarımsal üretimde çok ciddi markalara sahip. Bizim bu markaları geliştirip küresel pazarla biraraya getirmek gibi bir sorumluluğumuz var. Bu dönemde özellikle Aronya’ya, Kivi’ye aldığımız coğrafi işaret, bizim katma değerimizi ve ürünlerimizin gelişimini çok pozitif anlamda ileri taşıyacak sonuçlar ortaya koydu” sözlerine yer verdi.

Ardından çiftçilere fideleri dağıtıldı. Fidelerini Yalova Valisi Muammer Erol, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, CHP Yalova Milletvekili adayı Tahsin Becan ve Yasemin Fazlaca’nın elinden alan çiftçiler emeği geçen herkese teşekkür ettiler.