Cebeci, “Yalova Üniversitesi birkaç yıl içerisinde herkesin okumak için can atacağı bir yer olacak dedi”
Yalova Üniversitesi tarafından düzenlenen Akademik Genel Kurul Toplantısı üniversite dekanları, Meslek Yüksek Okulu Müdürleri ve Öğretim Görevlilerinin katılımı ile RDKM’de gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması sonrasında kürsüye gelen Yalova Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci Yalova Üniversitesi’nin birkaç yıl içerisinde herkesin okumak için can attığı bir yere dönüşeceğini söyledi. Cebeci konuşmasında, “Yalova Üniversitesi pandeminin tüm olumsuzluklarına rağmen gelişmeye devam edecek. Bu süreçte biraz acı çeksek de, biraz yorulsak da bir süre sonra herşeyin tıkır tıkır işleyeceği adından çok müsbet şekilde bahsettirecek bir üniversite ortaya çıkacak. Bunu hep birlikte başaracağız. Şu 3-3,5 yılda ortaya koyduğumuz performans bize bu umudu aşılıyor. Çok iyi bir noktaya geldik. 10 bin olan öğrenci sayımız 17 bine yükseldi. Kaydolup da gelmeme oranını neredeyse sıfırladık. Üniversite kampüsünü öğrencilerimiz için daha yaşanılır bir hale getirmek için bir hayli uğraştık. Daha da uğraşıyoruz. 1-2 sene içerisinde burası öğrencilerin okumak için can atacağı ve gururla geleceği, hatta ambleminin önünde resim çektireceği bir üniversiteye dönüşecek hedefimiz bu. Öğrenci sayımızda ki yükseliş de bunu gösteriyor zaten. Akademik personel sayımızı da 500’den 700’e taşıdık. Toplam personel sayımız 950’yi buldu” dedi.
“Aynı anda kurulan üniversiteler bizden ileride” Yalova Üniversitesi ile aynı anda kurulan diğer üniversiteleri de imrenerek gezdiğini dile getiren Prof. Dr. Suat Cebeci, “Üniversite çok cazip bir lokasyonda. Türkiye’nin en zengin bölgesinin orta yerindeyiz. Bizim öğretim kadromuz aynı anda kurulduğumuz diğer üniversitelerden daha önde. O sayede de en azından akademik çalışmalarda üniversite derecelendirme kuruluşlarının yaptığı sıralamada Yalova Üniversitesi’nin iyi bir yerde olmasıyla gurur duyuyoruz. Eğer altyapıyı, kampüsleşmeyi ve diğer ihtiyaçları da karşılayabilirsek çok daha iyi yerlerde olacağız. Bunun için de el birliği ile çalışmak zorundayız” şeklinde konuştu.
“İl-Üniversite kaynaşmasını sağlayamadık” Yalova’nın, Yalova Üniversitesi’ne ihtiyaç duyduğu desteği vermediğini ve İl-Üniversite kaynaşmasının sağlanamadığını vurgulayan Rektör Cebeci, “Ne yazık ki Yalova Üniversitesi kuruldukları ilin desteğini almak konusunda tüm üniversiteler arasında en mağdur durumda olan üniversite. Pek bir destek alabildiğimizi söyleyemem. İlimizle üniversite arasındaki kaynaşmayı sağlayamadık. Bu kaynaşmayı sağlamak adına düşüncelerimiz ve projelerimiz vardı ama pandemi bütün planlarımızı bozdu” diye konuştu.
“Tıp Fakültesi binasının yatırım programına alınması şart” Tıp Fakültesi binasının bu yılki yatırım programına alınmasının önemine değinen Cebeci, “Tıp Fakültemizin morfoloji binası için ciddi yatırım ihtiyacı var. Bu konuda Ankara ile sürekli görüşmeler yapıyor ve bu binayı yatırım programına aldırmak için çabalıyoruz. Eğer bu binayı bu yıl ki yatırım programına aldıramazsak ve gelecek yıla kalırsa Uludağ Üniversitesi ile yaptığımız 3 yıllık sözleşmenin bitimine kadar morfoloji binamızı tamamlayamayız. Dışarıda öğrenci okutmanın bir takım olumsuzlukları var” dedi.
“Yüz yüze eğitimde ara yok” Vaka sayılarının hızla artmasına rağmen yüz yüze eğitime ara verilmeyeceğini ifade eden Cebeci, “Pandemi vakaları hızla artıyor. 30 binlere dayandı. Sağlık Bakanı ile yüz yüze eğitim konusunu konuştuk. Yüz yüze eğitimin online eğitime geçirilmesi için bir sayı limiti var mı onu kendisine sorduk. Sayın bakan hiçbir şekilde eğitim öğretime ara verilmeyeceğini vaka sayıları kaç olursa olsun eğitim öğretimin yüz yüze süreceğini söyledi. Ama eğitim öğretimi sürdürebilmemiz için ciddi şekilde tedbirlere uymak zorundayız. Bu konuda bilinçlerimizi ve kararlılığımızı yenilemeliyiz” dedi.
Seyreltilmiş kampüs modeline geçildi Yalova Üniversitesinin seyreltilmiş kampüs modeline geçtiğini dile getiren Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, bu noktada öğrencilerin sadece yüzde 60’ının kampüse gelmesini hedeflediklerini dile getirdi. Modelin detaylarını da paylaşan Cebeci, “Bu anlamda seyreltilmiş kampüs modeline geçtik. Bu anlamda şu anki düşüncemiz %40 öğrencimiz her gün evinde ya da yurdunda kalır da kampüse gelmezse toplam öğrencilerimizin sadece yüzde 60’ı kampüse gelecek demektir. Biz bunu daha da aşağıya indirmek için sabahçı, öğlenci uygulaması getirdik. Birimlerimiz eğitimin bir kısmını sabah, bir kısmını öğlen gerçekleştirecekler. Böylece kampüse gelecek yüzde 60’lık kısmı da yarıya böldüğümüz için kampüste her gün bulunması gereken öğrenci sayısı yüzde 30’u geçmeyecek. Bu seyreltmeyi de teması azaltmak için yapıyoruz. Dersleri 45 dakikaya indirdik. Blok dersi kaldırdık. Teneffüsleri 15 dakikaya çıkardık. Her sınıf teneffüslerde havalandırılıp dezenfekte edilecek. Biz yüz yüze eğitimin sürdürülmesi için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Peki olur da bir öğrenci hastalanırsa ne olacak. O öğrenci izole edilecek ama sınıfın tamamımı karantinaya alınacak, yoksa sadece çevresindeki öğrenciler mi karantinaya alınacak. İşte bunu belirlemek adına da Tıp Fakültesi Dekanı, Sağlık Bilimleri Dekanı ve Medikososyal Müdürümüzden oluşan bir pandemi tedbir ve takip komisyonu oluşturduk. Bu komisyon Sağlık Bakanlığı filyasyon ekipleri ile birlikte inceleme yapıp karar verecek.
“Üniversite-Sanayi İşbirliğini önemsiyoruz” Konuşmasında Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nin de aralarında olduğu 4 kuruluşla imzalanan Teknoloji Merkezi’ne de değinen Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci, “Teknoloji Merkezi’mizin kuruluşunu tamamladık. Yalova İMES Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile protokolümüzü tamamladık. Projenin diğer ortakları ise YTSO ve Altınova Tersanelere Birliği’dir. 4 ortakla kurduğumuz işletme şirketi ile teknoloji merkezinin yakında temelini atacağız. Gelecek yaz itibarı ile bitirmeyi planlıyoruz. Şimdiden üniversitemizden bu merkezde AR-GE çalışması yapacak olanları çalışmaya başlamaya davet ediyorum. Bu teknoloji merkezini aktif bir şekilde yürütebilmek istiyoruz. Üniversitemizin sanayi ile işbirliğini çok önemsiyoruz. Herkes kendi alanı ile ilgili sahaya inecek. Saha tecrübesini alacak, kendi bilimsel birikimini de sahaya katarak ortaklaşa değer üretmeye çalışacağız. İMES OSB ile yaptığımız anlaşmada Mühendislik Fakültemizin 3 bölümünü OSB içerisine taşıyoruz. Makine ve Endüstri Mühendisliği Bölümünü buraya taşıyoruz. Mekatronik bölümünü de açıp oraya kaydıracağız. Yani İMES OSB içerisinde de bir kampüs oluşturuyoruz” şeklinde konuştu. Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci’nin konuşması sonrasında toplantı basına kapalı olarak devam etti. Bu bölümde ise Dekan, yüksek okul müdürleri ve öğretim görevlileri söz alarak yaşadıkları sorunları, talepleri ve önerilerini dile getirdiler.