"Beton Santralini Devreye Soktuk"

Yalova İl Özel İdaresi tarafından oluşturulan beton santrali de ilk deneme üretimlerine başladı. Burada üretilen betonlarla ildeki yol yapım çalışmalarının da SSB yollara evrilmesi hedefleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2024 11:38
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2024 11:38
yalovamiz.com

Yalova İl Özel İdaresi geçtiğimiz günlerde açılışını gerçekleştirerek hizmete soktuğu Asfalt Plenti'nin ardından ilimiz açısından hayati önem taşıyan önemlibir tesis olan Beton Santrali'nde de deneme üretimlerine başladı. Santral tam kapasite ile devreye girdiğinde saatte 160 ton gibi önemli bir miktarda beton üretimi gerçekleştirecek. Konuyla ilgili bilgi veren Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, "Yalova İl Özel İdaresi olarak ilimize bir beton santralini de kazandırdık. Şu anda beton santralimiz deneme üretimlerine başladı. Saatte 160 ton gibi hatırı sayılır bir üretim kapasitesine sahip bir tesis bu. Deneme üretimi kapsamında ürettiğimiz betonu biz kendi ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz. Yani İl Özel İdaremize ait asfatl plentinin ve şantiyemizin olduğu o geni sahanın etrafının beton duvarlarla çevrilmesinde, saha içinin betonlanmasında kullanıyoruz." dedi. Yalova SSB Yol ile tanışacak Beton santralinin üretime başlaması ile birlikte ildeki yol yapım çalışmaları da SSB Yol yapımına evrilecek. Silindirle Sıkıştırılmış Beton Yol olarak bilinen ancak ilimizde bugüne kadar hiç uygulanmayan bu yol yapım türü ile çalışmalar belirli aylara sıkışıp kalmaktan da kurtarılacak. Yağışlı günler hariç yılın tüm aylarında yapılabilen SSB yollar asfalt yollara oranla da daha uzun ömürlü olacak. Bu konuda da detayları paylaşan Soygüzel, "Yine bu çerçevede ilk üretimle yapmayı planladığımız Denizçalı ve Kılıçköy arasındaki yolu da ilimizin ilk Silindirle Sıkıştırılmış Beton (SSB) yolu olarak yapacağız. Bu 3,5 kilometrelik yol bu anlamdaki ilk pilot uygulamamız da olacak. Malumunuz ki asfaltta kullandığımız malzeme ithal bir malzeme. Dolayısıyla bu yıldan itibaren SSB yol yapımlarına başlıyoruz. Bu ilimiz açısından yeni, ülkemiz açısından da çok ender kullanılan bir yol sistemi. Üretimimizin bir kısmı da bu tip yolların yapımında kullanılacak. Önümüzdeki yıllarda toplam yollarımız arasındaki beton yolların oranını da arttırmayı planlıyoruz. 2025 yılına kadar deneme üretimlerimizi sürdüreceğiz." diye konuştu.  

İşletme konusunda karar ilerleyen süreçte verilecek Beton santralinin nasıl işletileceği konusunda ise daha sonra bir karar alınacak. Bunun için bir süre vermeyen ve ilerleyen süreci işaret eden Yalova İl Genel Meclisi Başkanı Hasan Soygüzel, "Sonrasında santralin işletilmesi ile ilgili sürecin nasıl olacağını da değerlendirecek ve bir karar vereceğiz." sözlerine yer verdi.