2017 yılında Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından Türkiye Ulusal Ajansı aracılığı ile Erasmus Plus’a sunulan proje kabul edilmiş ve belirlenen ortak ülkelerle proje uygulanmaya konmuştu. “Akdeniz Ülkelerinde Yeni Bir Balık Mönüsü” isimli projenin ilk çalışmaları proje ortağı olan İtalya’da gerçekleştirildikten sonra şimdi de Yalova’da yaygınlaştırılması çalışmasına başlandı. Yalova Hilton Garden Inn de Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine kapılarını açtı. Konuyla ilgili bilgi veren Şaban Temuge Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mesut Demirci, “Projenin yürütülmesinde öğrencilerimiz gerçekten çok çalıştılar. Bu sebeple projenin Türkiye ayağında balık yemekleri üzerine kendilerine destek verecek kaliteli mutfak ve restoranlara aynı zamanda öğrencilerin eğitimlerini destekleyebilecek tecrübeli personele ihtiyaç var. Bu sebeple bize destek veren Yalova Hilton Garden Inn genel müdürü Selçuk Kazan olmak üzere kendilerine destek veren tüm personele ve mutfak şefi Abdullah Erdemir’e özellikle teşekkür ederim. Yapılan tüm çalışmalar okulun eleman veya personel yetiştirmeye çalıştığı sektörden temsilciler ile paylaşıldığı zaman anlam kazanıyor” dedi.
Yalova Hilton Garden Inn Genel Müdürü Selçuk Kazan ise, “Turizm ve otelcilik alanında eğitim gören öğrencilerin mutfak ve servis konusundaki yurt dışı tecrübelerini paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Mutfak, servis, kat hizmetleri ve resepsiyon gibi meslek dallarında daha fazla öğrencinin hem yurt içinde hem de yurt dışında eğitime tabi tutulması gerekiyor. Bizde öğrencilerimize kapılarımızı açarak hem öğrencilerimize destek veriyor hem de deneyim kazanmalarını amaçlıyoruz” diye konuştu.
Proje partneri İtalya
Projenin partneri Santa Cesarea Terme, Italya’da bulunuyor. Projenin sağlıklı yürütülmesinde her iki ortağında otelcilik ve turizm üzerine eğitim vermesi önemli kolaylıklar sağladı. Okul ortakları bir yandan öğrencilerin gelecekte balık yemekleri konusunda öğrencilerin eğitimlerini gözetirken, diğer yandan projede yer alan akdeniz balık yemekleri kültürürünün uluslararası binr anlam kazanması üzerine çalışmalar yapmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Projede yer alan öğrencilerin aldıkları eğitimleri ve yemek kültürünü bizim mutfağımıza taşıması için yaygınlaştırma çalışmaları yapması bunlardan bir tanesi.
Projeye Genel Bakış
Bir Akdeniz ülkesi olarak Türkiye’de balığın sofralarda, otel ve restoran mutfaklarında özel bir yeri ve önemi bulunmaktadır. Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizin balık yemekleri ve mönüleri hakkında yeteri kadar kendisini tanıtamadığını ve yöresel birçok balık yemeğinin otel ve restoran mutfaklarında yer edinmediğini belirten öğrenciler projenin ufuklarını geliştirmek için çok büyük yeri olduğunu söylediler. . Proje ile balık mönüleri hazırlanacak Akdeniz balık mönüleri ile insanımızda farkındalık yaratılması planlanıyor. . Bu amaçla Avrupa ülkelerindeki balık mönüleri incelenerek ülkemizde kullanılabilecek yeni bir veya daha fazla balık mönüsü planlaması yapılması ve yaygınlaştırılması bekleniyor.
Ülkemiz Avrupa ülkelerinin üçte biri kadar balık tüketmektedir. Türk halkının balık tüketmeyi fazla sevmediği, bu konuda dünya ve Avrupa ortalamasının çok gerisinde olduğumuzu düşünürsek bu projenin önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. Proje Akdeniz ülkelerindeki balık kültürünün, kendi kültürümüz ile aşılanarak otel ve restoran mutfağımıza yansıtılması, balık yemeklerinin incelenmesine yönelik. Avrupa’daki dört ve beş yıldızlı otel mutfağının balık yemekleri ve zenginliği incelenerek, Balık kültürü ve yemekleri önce kendi ilimiz ve sonra bölge ve ülke genelindeki otel mutfaklarımızda yaygınlaştırılması sağlanacak.