Yalova Adliyesi önünde bir araya gelen Adliye çalışanları ile Büro Memur-Sen ve Memur-Sen üyeleri görevde yükselme usulünde yapılan değişikliğe tepki gösterdiler. Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada ise Adliyelerde mesleki tecrübeye sahip, dosyaların tozunu yutan çalışanlarımızın emeklerinin gözardı edildiği belirtildi. Yapılan açıklamada şu detaylar yer aldı, “30 Mayıs 2019 tarihinde açıklanan Yargı Reformu Stratejisi Taslağında Adalet Bakanlığı çalışanlarının Kurum içi Görevde Yükselme yoluyla elde edebildiği tek kariyer umudu olan Yazı İşleri Müdürlüğü Sınavının kaldırılması öngörülmüş ve Görevde Yükselme usulü ile değil hukuk eğitimi almış olanların en başta sınavla girilebildiği bir kadro haline dönüştürüleceği ifade edilmiştir.
Adalet Bakanlığı personelleri olarak yapılan bu açıklamayı üzüntüyle karşılamış bulunmaktayız. Yapılması düşünülen düzenleme ile Adliyelerde mesleki tecrübeye sahip, dosyaların tozunu yutan çalışanlarımızın emeklerinin gözardı edilmesi, mesleki tecrübeye sahip olmayanların sınava tabi tutularak kurum dışından mahkeme birimlerine Yazı İşleri Müdürü atanması iş deneyimi konusunda tecrübe eksikliği nedeniyle çok vahim aksamalara neden olacağı gibi, personel arasında da çalışma barışını ve huzurunu ortadan kaldıracaktır.
Açıklanan Yargı Reformu Stratejisi birçok açıdan yenilik getirirken Adalet Bakanlığı çalışanlarına hiç bir şey sunmamıştır. Aksine hakkımız olan Görevde Yükselme Sınavı elimizden alınmak istenmektedir. Yazı İşleri Müdürlüğüne kurum dışından atama yapılması personel yönünden Yargı Reformu Stratejisine sürülen kara bir lekedir.
Yargı Reformu Paketi hazırlanırken Adalet Bakanlığımız ile birlikte Baroların ortak bir çalışma yürüttüğü kamuoyuna yansımıştır. Ancak bu paket hazırlanırken çalışmanın paydaşı olan biz Adliye Çalışanlarının ve Adalet Bakanlığımızda yetkili sendika olan Büro Memurları Sendikamızın görüşünün alınmaması asla kabul edilemez. Bu yönüyle Adalet çalışanlarının görüşünün alınmadığı bir Yargı Reformu Paketi eksik ve sakattır.
Adalet Çalışanları olarak, Türkiye Barolar Birliği Başkanının Yargı Reformu Paketini değerlendirirken yapmış olduğu açıklamada, Yazı İşleri Müdürlerini dosya eksikliklerinde hedef göstermesi Yargı Çalışanlarımıza bir hakarettir. Dosyaların duruşmaya eksik çıkmasının sebebi Yazı İşleri Müdürleri midir? Bu talihsiz açıklamayı şiddetle kınıyor ve Barolar Birliği Başkanını Adalet Bakanlığı Çalışanlarından özür dilemeye davet ediyoruz.
Ayrıca Madem her Hukuk eğitim almış olan kişi Adliyelerde Yazı İşleri Müdürlüğü sınavına girebilecek, bu halde çoğunluğu lisans mezunu olan Adalet Çalışanları da yapılacak olan bir sınavla Avukat veya Hakim/Savcı Yardımcısı olabilmelidir.
Bizler açıklanan Yargı Reformu Paketi ile çalışanlarımız adına kazanım beklerken tek kariyer umudu olan kurum içi Görevde Yükselme Sınavının kaldırılarak Yazı İşleri Müdürlüğüne avukatların ve diğer kurumlarda görev yapan memurların da atanmasının yolunu açacak taslak çalışmasından acilen vazgeçilerek personel lehine özlük haklarında iyileştirmeler içeren yeni güncellemeler yapılmasını talep ediyoruz”