Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından açıklanan “Aile Destek Programı” verilerine göre Türkiye’de maddi yardım yapılan hane sayısının 4 milyona dayandığını belirten Becan, ülke ekonomisinin şah damarı olarak nitelendirilen Doğu Marmara bölgesinde her 25 kişiden 4’ünün yoksullukla boğuştuğunu kaydetti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren CHP’li Tahsin Becan, “Yoksulluk krizi derinleştikçe, maddi yardımla ayakta kalabilen ihtiyaç sahibi hanelerin sayısı hızla artıyor. Yalova’nın da içinde yer aldığı Kocaeli, Sakarya, Düzce, Bolu illerini kapsayan Doğu Marmara Bölgesi’nde 2014 yılında 539 bin olan yoksul yurttaşlarımızın sayısı geride kalan 8 yıl içerisinde yüzde 24 artarak 669 bine yükseldi. İktidarın ‘sürdürülebilir fakirlik’ politikası nedeniyle yoksulluk kurumsallaştı” dedi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın “Aile Destek Programı” verileriyle Türkiye'nin derin bir yoksulluk kriziyle karşı karşıya olduğu bir kez daha belgelendi. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş tarafından yapılan açıklamada Türkiye’de devlet tarafından yapılan maddi yardımlarla ayakta kalabilen hane sayısının 4 milyona ulaştığı ortaya çıktı. Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Aldığı seyyanen zam kök maaşına yansıtılmayan memurlar ile verilen yüzde 25’lik zammı bir lütuf olarak kabul etmesi beklenen milyonlarca emeklimiz hayatta kalabilmek için insanüstü bir mücadele veriyorlar. İktidar ise ‘4 milyon haneye mali destek verdik’ diyerek yoksulluğun üzerine örtmeye çalışıyor” ifadelerini kullandı.
“Yeni sistem beraberinde fakirliği getirdi”
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre içinde Yalova'nın da bulunduğu Doğu Marmara Bölgesi’nin yoksullukla mücadelede zorlu bir dönemden geçtiğini belirten CHP’li Becan, “2014 yılında Doğu Marmara’daki yoksul kişi sayısı 539 bin iken bu rakam 2022’ye geldiğimizde yüzde 24'lük artışla 669 bin kişiye yükseldi. Bu durum, bölgedeki yoksulluk sorununun büyüklüğünü gösteriyor” dedi.
“Ekonominin şah damarı yoksullukla boğuşuyor”
Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bolu ve Düzce illerini kapsayan Doğu Marmara'nın nüfusunun 4 milyon 181 bin 440 olduğunun altını çizen CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “TÜİK’in açıkladığı yoksulluk verileri Türk sanayisinin kalbinin attığı, ülkenin ihracat gelirlerine önemli katkıda bulunan, ekonominin şah damarı olarak nitelendirilen Doğu Marmara’da her 25 kişiden 4’ü yoksulluğun pençesinde kıvrandığını hatta asgari ücretin de altında bir gelirle yaşam mücadelesi verdiğini gösteriyor” açıklamasını yaptı.
“Yoksulluk kurumsallaştı”
Gelinen noktada yoksulluğun çözülmesi gerek bir sorun olmaktan çıkıp, kurumsallaşarak yaygınlaştığını ifade eden CHPli Becan, Yalova başta olmak üzere çevre illerdeki yoksulluğun azaltılması ve bölgedeki insanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi için acil önlemler alınması gerektiğini söyledi. Sosyal devlet olabilmenin yegâne yolunun hak temelli ve ihtiyaç öncelikli sosyal yardımlara öncelik vermekten ziyade ekonomik fırsat eşitliğinin sağlanmasından geçtiğini vurgulayan Becan, “Görünen o ki, Bakanlık, maddi yardımlarla kabullenilmiş yoksulluğu sürdürülebilir ve kalıcı hale getirmek istiyor. Oysa yoksulluğun kurumsallaşmasına karşı mücadelenin en etkin yolu sosyal refah devletini yeniden inşa etmekten geçiyor” dedi.
CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan ayrıca verdiği önergede Bakan Mahinur Özdemir Göktaş’a Yalova’da kişi başı aylık geliri 2.835 liradan az olan kaç kişi tespit edildiği ve bu kişilerden kaçının Aile Destek Programı’ndan yararlandığı sorularını da yöneltti.