14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla açıklamada bulunan Yalova Üniversitesi Termal Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can Diyabet hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. 2010 verilerine göre Türkiye'de 35-70 yaş aralığında diyabet oranını yüzde 15 olduğunu dile getiren Can bu hastalığın çoğu kez Check-Up esnasında tesadüfen teşhis edilebildiğini ve bir çok vatandaşın ise hastalıkla yıllarca ondan habersiz yaşadıklarını söyledi. Diyabetin teşhisi ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can, "Diyabetin en sık belirtisi hiçbir belirti olmamasıdır. Check-up yani tamamen kontrol amaçlı testler esnasında kişiye diyabet teşhisi konabilir. Hastalar dikkatle sorgulandığında ağız kuruluğu, halsizlik, yemek sonrası yorgunluk ve uyuklama, kilo alma, çok idrara çıkma gibi belirtilerden bahsedebilirler. Hipoglisemi yani ani şeker düşmeleri, ileri yaşlarda çıkacak diyabetin habercisi olabilir. Obezite sorunu olan birçok kişide insülin direnci çıkabilir. Prof. Dr. Ahmet Selçuk Can zayıflamak için bize başvuranlara mutlaka insülin direncini ölçen testler yapılması gerektiğini ve gerek görülürse şeker yükleme testi uygulanmasını söyledi. İnsülin direnci ileriki yıllarda şeker hastalığına çevirebilir. Normal bir insanın kandaki glikoz düzeyi açlıkta 70 - 100 mg/dl arasındadır" dedi.
Türkiye'de 33-70 yaşa arasında Diyabet Oranı %15Diyabetin oldukça yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çeken Can ülkemizde 2010 verilerine göre 35-70 yaş arasında ki her 100 kişiden 15'inin Diyabet hastası olduğunu söyledi. Diabet hastalığı ile ilgili rakamsal verileri de paylaşan Can, "En son 2010 verilerine göre Türkiye'de 35-70 yaş aralığında diyabet oranını yüzde 15 olarak tespit etmiştir. Türkiye'de 35-70 yaş aralığındaki nüfusun yüzde 52'sinin obez ve yüzde 34'ünün fazla kilolu olduğu bulunmuştur. Normal kilosunda bulunanların oranı ise sadece yüzde 13,6’dır. Metabolik Sendrom Derneği’nin bu araştırmada bulduğu en çarpıcı bulgu diyabet oranındaki artış. Ayrıca pre-diyabeti olan, yani gizli şekeri veya tıp dilindeki adıyla 'glikoz tolerans bozukluğu' oranının yüzde 9,6 olduğu ortaya çıktı. Yani toplamda diyabeti ve pre-diyabeti olan kişilerin oranı yüzde 24-25'lere varıyor. 35 yaş üstü 4 kişiden birinin kan şekeri bozuk. Her 4 diyabetliden 3'ü kan şekerini kontrol edemiyor. Diyabet sıklığın 60 yaşından sonra yüzde 30'lar civarında. Diyabet görülme sıklığı kentlerde köylere göre yüzde 2 oranında daha fazla olarak tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.
Diyabette Düzenli Tedavi Olanların Oranı %68Diyabet hastaları arasında düzenli tedavi oranının %68 olduğunu dile getiren Can açıklamasını şu sözlerle sürdürdü; "Türkiye'de diyabet hastaları üzerine yapılan anket çalışmalarında Türkiye'de teşhisi konulmuş hastaların yüzde 68'i düzenli tedavi görürken, yüzde 32'lik kısmının düzenli ilaç kullanmadığı bulunmuştur. Bu durum genelde hastaların diyabetli olduklarını kabul etmemesinden ve şeker hastalığını önemsiz görmelerinden kaynaklanıyor. Diyabet hastaları en çok körlük, diyaliz, böbrek sorunları, obezite, kalp hastalığı ve iyileşmeyen yaralardan korkuyorlar. Ayak kesilmesi ve iyileşmeyen ayak yaraları şeker hastalarının adeta korkulu rüyası konumundadır. Hastalar hastalıkları nedeniyle verimli çalışamadıklarından ve işe gidemediklerinden şikâyet ediyor. Bu durum gelir kaybı ile sonuçlanıyor"