Rektörden Yeni Fakülte Müjdesi

Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci Yalova Üniversitesi akademik yıl açılış töreninde yaptığı konuşmada Yalova’ya 4 yeni fakülte, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu kazandırılacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Yalova Üniversitesi 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni, Raif Dinçkök Kültür Merkezi Özgecan Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın yanı sıra, Yalova Vali Vekili İrfan Demiröz, AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Cumhuriyet Başsavcısı Cuma Çoban başta olmak üzere çok sayıda il protokolü, üniversitenin akademik-idari personeli ve öğrenci katıldı.

Mürselpaşa Müzik Topluluğu’nun tasavvuf musikisi ve sanat müziği dinletisiyle başlayan tören, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nı takiben Öğrenci Konseyi Başkanı Emir Alper Balık’ın selamlama konuşması ile devam etti.

Yükseköğretim kurumlarının ilk çağlardan itibaren bilimsel bilginin üreticisi olduğunu söyleyen Balık, “İçinde bulunduğumuz bilgi toplumunun lokomotifi olan üniversitelerden beklentiler her geçen gün artmaktadır. Gelişen bu süreçte üniversitelerin mihenk taşı olan biz öğrencilere de büyük görevler düşmektedir. Memnuniyetle ifade etmeliyim ki üniversitemiz de bu konuda bizlere her türlü desteği vermek için bütün imkanlarını kullanmakta, hocalarımız da iyi niyetle her türlü gayreti göstermektedir. Ancak Üniversitemiz’in Türkiye’nin parlayan yıldızı konumuna getirilmesi için yapılacak daha birçok işin olduğunu biliyoruz. Yalova ilimizin mahalli yöneticilerinden, bölgenin sosyal ve ekonomik aktörlerinden de üniversitemize sahip çıkmalarını ve daha fazla destek vermelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Öğrenci Konseyi Başkanı Emir Alper Balık’ın ardından Yalova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Suat Cebeci tarafından törenin açılış konuşması yapıldı. Rektör Cebeci konuşmasına, “Üniversitemiz, 5 fakülte, 1 yüksekokul, 4 meslek yüksekokulu, 2 enstitü, 9 araştırma ve uygulama merkezi ve bu birimlerde görev yapan toplam 827 personel ile eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini sürdüren genç bir kurumdur” sözleriyle başladı. Yalova Üniversitesi’nin önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerindeki 93 programında toplam 14.850 öğrencinin öğrenim gördüğünü belirten Rektör Cebeci, bu sayının önümüzdeki yıllarda 20.000 rakamına ulaşacağını söyledi.  

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın 2018 verilerinden de söz eden Rektör Cebeci, “Bu öğretim yılında Üniversitemiz’in önlisans ve lisans programlarında doluluk oranı ortalama %92 olmuştur. Programlarımızın genelinde doluluk çok iyi olmakla birlikte, 5 programımızın düşük kalması, ortalamanın %92’ye çekilmesine sebep olmuştur. Bir yandan bu programların neden ilgi görmediği üzerinde çalışarak geliştirilmesine ya da tasfiye edilmesine, bir yandan da itibar gören yeni bölümler açılmasına devam edilecektir” ifadelerini kullandı.

4 Fakülte, 1 Yüksekokul ve 2 Meslek Yüksekokulu Müjdesi

Yalova Üniversitesi’ne 4 yeni fakülte, 1 yüksekokul ve 2 meslek yüksekokulu kazandırılacağını müjdeleyen Prof. Dr. Suat Cebeci, “Yalova’nın sosyoekonomik durumunu ve bölgesel ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak İnsan ve Toplum Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri fakültelerinin açılmasına karar verdik. Bunun yanında Çiftlikköy ve Altınova ilçelerimizde birer Meslek Yüksekokulu, Armutlu İlçemizde ise yüksekokul açma çalışmalarımız başladı” açıklamalarını kullandı. Yalova’ya uluslararası bir kongre merkezi de kuracaklarını belirten Rektör Cebeci, “Yalova’mız sahip olduğu ulaşım kolaylıkları, doğal güzellikleri ve merkezi konumu ile uluslararası etkinliklerin odak noktası olmayı hak etmektedir. Her yıl yurtdışından gelecek binlerce kişiyi konuk edecek olan çok amaçlı bu merkez, hiç şüphe yok ki ilimize ve ülkemize bilimsel, ekonomik ve kültürel anlamda çok değerli katkılar sağlayacaktır” dedi.

“Sağlık Turizmi” ve “Egzotik Bitkiler”

Yükseköğretim Kurulu’nun yürüttüğü ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ kapsamındaki çalışmaların devam ettiğini belirten Rektör Cebeci, “Bölgenin kalkınması için Yükseköğretim Kurulu’na sunduğumuz niyet mektubumuz kabul edilmiş olup, nihai raporumuzu hazırlamak üzere süre verilmiştir. Bu sürede kapsamlı bir çalışma yürüttük. Elde edilen bütün veriler sonunda ‘Sağlık Turizmi’ ve ‘Egzotik Bitkiler’ alanlarını Üniversitemizin ihtisas alanı olarak belirlemiş olduk” dedi.

Merkez Yerleşke’de devam eden iyileştirme çalışmaları hakkında da bilgi veren Rektör Cebeci, “Öğrencilerimizin mutlu ve huzurlu bir yerleşke ortamında öğrenim görmelerini sağlamak üzere birtakım düzenleme çalışmaları başlattık. Bu çalışmaların büyük bir kısmını bir yıl dolmadan tamamlayıp gelecek öğretim yılına yetiştireceğiz” diye konuştu. Öğrencileri iş dünyası ile buluşturma çalışmaları kapsamında işbirliklerine imza attıklarını da belirten Rektör Cebeci, “İlk etapta Mühendislik Fakültesi öğrencilerimizin, staj yapmalarını ve mezuniyet sonrasında işe girmelerini temin etmek üzere Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. ile protokol imzaladık. Bunun yanı sıra Türkiye İş Kurumu ile bir işbirliği gerçekleştirdik. TERSAN Tersanecilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Altınova Belediyesi işbirliği ile istihdam güvenceli Meslek Yüksekokulu açma çalışmamız son aşamasına geldi. Benzer çalışmalarla üniversite-endüstri işbirliğini çok daha ileri boyutlara taşımak kararlılığındayız” dedi.

15 Temmuz hain darbe girişiminin yol açtığı travmanın izlerinden hızla kurtulmak gerektiğini vurgulayan Rektör Cebeci, “15 Temmuz sonrasında yaşanan gelişmeler Üniversitemiz’in gelişme yönündeki enerjisinin heba olmasına yol açmıştır. Ancak bu travmadan hızla kurtulmak durumundayız. Personelimizin moral değerlerini yükseltip huzur ve güven içinde verimli bir şekilde çalışmalarını sağlamaya gayret ederken olumsuz gelişmelere karşı hassasiyetimizi de devam ettireceğiz. Milletimizin birliğine, bütünlüğüne ve huzuruna kast eden ihanet şebekelerinin Üniversitemizde taraftar bulmasına asla izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Konuşmasının son bölümünde ise RİMER uygulaması hakkında bilgi veren Rektör Cebeci, “Sorunlarınızı, dilek ve isteklerinizi bize kolaylıkla ulaştırabilmeniz için Rektörlük İletişim Merkezi’ni (RİMER) hayata geçirdik. Artık personelimiz CİMER’e ihtiyaç duymadan doğrudan bize ulaşabilecek” dedi. Yalova Üniversitesi’nin Webometrics’in akademik performans sıralamasına göre ülkemizdeki 183 üniversite arasında 110. sırada olduğunu, 2000 yılından sonra açılan 77 üniversite arasında ise 22. sırada bulunduğunu da sözlerine ekleyen Cebeci, bu sıralamayı daha ileri düzeye çekme kararlığında olduklarını ifade ederek konuşmasını tamamladı.

“Olumsuzluklar Geçmişte Kalacak”

Yalova Üniversitesi’nin kuruluş sürecinden söz ederek sözlerine başlayan Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, “Yalova Üniversitesi benim için sadece belediye başkanı kimliğimle değil, Vefa Salman kimliğimle de son derece önemsediğim bir değer. Yalova’nın en önemli kurumlardan biri olan Üniversitemiz, büyük şehirlerin üçgeninde yer alan, yüzde 58’i orman olan, ilçelerinin denize kıyısı bulunan ve her türlü doğal güzelliğe sahip ideal bir kentte bulunuyor. 2008 yılında kurulan Üniversitemiz, çok zor günler geçirdi ancak şu anda yönetim tamamen yenilendi ve artık her türlü olumsuzluğun geçmişte kalacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.   

Yalova Üniversitesi’nin coğrafi anlamda büyük bir avantaja sahip olduğunu belirten CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, “Türkiye’de 205 yükseköğretim kurumunda yaklaşık 7 milyon 500 bin öğrenimiz var. Yalova Üniversitesi’nde ise 14 bin 748 öğrencimiz öğrenimlerini sürdürüyor. 10 yılda bir o kadar da öğrenci mezun ettik. Üniversitenin yeni olması nedeniyle elbette sorunlarının olması doğal ancak bu sorunlar aşılacak. İlimiz ve üniversitemiz büyük bir coğrafi avantaja sahip. Önümüzdeki yıllarda bu avantajı iyi kullanarak daha nitelikli hale geleceğimize inanıyorum” diye konuştu.

“Kartpostallara Taş Çıkaracak Güzellikte”

Yalova Üniversitesi’nin kartpostallara taş çıkaracak güzellikte olduğunu belirten AK Parti Yalova Milletvekili Meliha Akyol, “Yola çıktığımız ilk günden itibaren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hepimizin derdi eğitimli ve kültürlü bir nesil yetiştirmek olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘benin memleketim’ dediği ve Kurtuluş Savaşı’nda çok büyük kahramanlıkların yaşandığı Yalova’yı hak ettiği yere getirmek için üzerimize düşen ne varsa yapmalıyız. Bugün burada Yalova’nın ecdadımıza layık olacak şekilde üniversitesiyle anılan bir il olması için ant içelim ve hem gençlerimiz hem de hocalarımızla fikirlerimizi birleştirerek burayı şaha kaldıralım. Ben bunun için çok heyecanlıyım. Bugün burada güzel bir ateş yakalım. Üniversiteler, genç dimağlara ufuklar açan yerlerdir. Bizim de aklını kiraya vermeyen öğrenci, akademisyen ve siyasetçilere ihtiyacımız var. Çünkü yarınları, bugünlerden inşa etmek zorundayız” dedi.

Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’ın tayini çıkması nedeniyle kendisi adına törene katıldığını belirten Yalova Vali Vekili İrfan Demiröz yaptığı konuşmasında Yalova Üniversitesi’nin akademik kadrosunun gücüne vurgu yaptı. “Çok genç bir kurum olan Yalova Üniversitesi, fiziki şartlar itibariyle tam olmasa da öğretim üyesi kadrosuyla ve genç öğrencileriyle on numaralı bir üniversitedir” diyen Demiröz, “Yeryüzü bir okuldur ve Mevla’nın bize bahşettiği ‘Oku’ emri bir mağarada gelmiştir. Bu nedenle sevgili öğrencilerimizin fiziki şartlara bakmamaları gerekmemektedir. Bugün Türkiye yükseköğretiminde 7,5 milyon genç ve dinamik üniversite öğrencisi dünyaya yön vermek için eğitim alıyor. Bu çok önemli bir başarıdır” açıklamalarında bulundu.  

İlk Ders: Yükseköğretim ve Kalite

Protokol konuşmalarının ardından tören sunucusu Yahya Bakır tarafından Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın özgeçmişi okundu. Konuşmasına, Yalova Üniversitesi’nin 2018-2019 Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katılmaktan dolayı memnuniyetlerini dile getirerek başlayan Prof. Dr. Elmas, ‘Yükseköğretim ve Kalite’ başlıklı açılış dersini gerçekleştirdi. Prof. Dr. Suat Cebeci’nin Yalova Üniversitesi’ni ileriye taşıyacağına inandığını belirten Prof. Dr. Elmas, “Yalova Üniversitesi gelecekte çok daha iyi yerlere ulaşacak. Türkiye’de üniversitelerimizin imkanları hiçbir zaman dünyanın diğer ülkelerinden geride değil. Dünyada artık üniversitelere kaynak aktarılmazken ülkemizde önemli sayıda yatırımlar yapıldı. Ancak artık kalite konusuna daha fazla önem vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Elmas’ın açılış dersinin ardından tören sona erdi.