Özel, "Nace Kodları Konusunda Bir İhmalimiz Söz Konusu Değil"

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Celal Özel düzenlediği basın toplantısında Yalova'nın, İstanbul'un Anadolu yakası fuar merkezi haline dönüşmesi gerektiğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Özel ildeki 3 OSB'nin ise kamulaştırma sorunları nedeniyle içinden çıkılmaz bir hale geldiğini dile getirdi. YTSO Başkanı Celal Özel basın mensupları ile kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. İlin ekonomik ve ticari gündemi ile ilgili açıklamalarda bulunan Özel soruları da yanıtladı. İlk olarak tartışmalara neden olan ve geçtiğimiz günlerde seçim tarihi ileriki bir döneme ertelenen TOBB'a bağlı oda ve borsa seçimleri ile ilgili konuya değinen Özel Nace kodlarını ticaret ve sanayi odalarının vermediğini dile getirdi. Bu konuda YTSO olarak da bir ihmallerinin söz konusu olmadığına değinen Özel, "Ekonomik faaliyetlerin istatistiki sınıflandırılmasına yarayan Nace kodlarını biz vermiyoruz. Bu kodları TOBB veriyor. Bu noktada bize yönelik bir takım eleştirilerinde yersiz olduğuna inanıyorum. Zira bu konuda odamızın bir ihmali söz konusu değildir. Maliye Bakanlığı şirketlerin Nisan-Haziran 2012 dönemindeki en yüksek cirolarını TOBB'a bildiriyor ve TOBB'da bu verilere göre Nace kodlarını oluşturuyor. Yani YTSO olarak bizim Nace kodlarını belirleme ya da bu kodlara göre oluşan gruplara bir müdahalemiz söz konusu değildir. Bu noktada bize yönelik yapılan bazı eleştirileri de hak etmediğimizi düşünüyorum" dedi.

"İtiraz Olmadı"

YTSO'nun 3 bine yakın üyesinden 700'ünün faal üye olduğunu vurgulayan Özel, "Nace kodlarının belirlenmesi sonrasında 3 bine yakın üyemiz arasında yer alan 700 faal üyeden sadece 1 tanesi grup değişikliği için YTSO'ya başvuruda bulundu. Onun dışında Nace kodlarına yönelik bir itiraz yapılmadı. Ben ülkedeki oda ve borsalardaki seçimlerin en geç Mayıs-Haziran ayı içerisinde yapılacağını düşünüyorum. Zira Ağustos ayında da TOBB Genel Kurulu ve ardından yerel seçimler var. Ticaret ve Sanayi Odaları bu ülkenin dinamolarıdır. Dolayısıyla YTSO'da bu ilin dinamosu durumundadır. Bu odanın yönetiminde yer alacak olan üyelerin yerel bakış açısından hatta bölgesel bakış açısından sıyrılarak global düşünmeleri gerektiğine inanıyorum" şeklinde konuştu.

"OSB'ler İçinden Çıkılmaz Hale Geldi"

İldeki 3 OSB'nin de kamulaştırma sıkıntıları nedeniyle ilerleyemediğini vurgulayan Özel, "Yalova'da Gemi Yan Sanayi, Çiçekçilik ve Bilişim olmak üzere 3 OSB var. Bu 3 OSB'nin de ortak sorunu kamulaştırma yani kaynak yetersizliği. Köprü ve otoyol projesi ile birlikte bu sorun daha da ağırlaştı. Zira insanlar ellerindeki araziler için istedikleri fiyatları çok yukarılara çektiler. Konu mahkemelere intikal etmeye başladığından süreçte tıkanma noktasına geldi. OSB'ler içinden çıkılmaz bir durumda. Bilişim OSB için bir şans doğdu. Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği burasını kalıpçılar vadisi olarak kullanmak için harekete geçti. Ben bu projenin Yalova'nın doğa ile uyumlu sanayi anlayışına da entegre olabileceğine inanıyorum. Burada en az 3 bin metre karelik 70 işyeri olacak. Her işletmede ilk etapta 40 kişi toplamda ise 2 bin 500 kişiye iş imkanı doğacak. Bu ilin üst ve alt ölçekli planlarında uyumsuzluklar var. Ülkede çarpık kentleşmenin önüne geçilebilmek adına Kentsel Dönüşüm hamlesi başlatıldı. Yalova'nın da o nedenle hata yapma şansı yok. Bundan sonra sanayi OSB'lerin içerisinde olmalı. Buraların dışında bir çivi dahi çakılmasına izin verilmemeli. Mevcut sanayi kuruluşlarıyla ilgili olumsuz yorumlarında artık bırakılması gerektiğine inanıyorum. Artık şehrin bu kuruluşlarla nasıl entegre olacağı konuşulmalıdır" diye konuştu.

"Yalova Fuar Merkezi Olmalı"

Yalova'nın körfez köprüsü ile adeta İstanbul'un Anadolu yakası haline geleceğini vurgulayan Özel, "2013 yılında Çiçekçilik İhtisas Fuarı'nın düzenlenmesini istiyoruz. Ancak oda seçimlerinin olması nedeniyle şu anda net bir tarih veremiyorum. Fuar konusuyla ilgili göz ardı edilemeyecek bir gerçek de var. O da bizim dönemimizde düzenlenen düzenlenen fuarların çok görkemli ve profesyonel olmasıdır. Yalova'nın gördüğü en iyi fuarlar bizim dönemimizde gerçekleştirildi. Hatta Yalova'da düzenlenen fuarlar Çin ve Uzak Doğu'da düzenlenen fuarlarla eşdeğerdir. Yalova'nın artık kalıcı bir fuar alanına ihtiyacı var. Yalova körfez köprüsü ve otoban projesinin tamamlanması ile birlikte İstanbul'un Anadolu yakası haline gelecek. Bunu iyi değerlendirmeli ve İstanbul'un Anadolu yakası fuar merkezi durumuna gelmeliyiz. O nedenle en az 30 bin metre karelik kapalı alanlı ve 12 ay hizmet verebilecek bir fuar alanına ihtiyacımız var. Bu süreç kaçırılmamalı ve değerlendirilmeli" dedi.