Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Yalova'da

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir dizi programa katılmak için Yalova'ya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Yalova Belediyesi'ni ziyarette soruları yanıtlayan Bakan Şimşek, kamu lojmanlarının satışının ardından kamu araçlarının satışına yönelik bir kanun teklifinin hazırlıklarını sürdürdüklerini de dile getirdi. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Türkiye'nin İMF'ye olan borcunun da Mayıs ayında biteceğini tekrarladı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek partisinin siyaset akademisi programının yanı sıra bir açılış programına katılmak üzere eşi Esra Şimşek'le birlikte Yalova'ya geldi. ilk olarak Yalova Valiliğini ziyaret eden Bakan Şimşek tören kıtasını selamlayarak kendisini karşılamaya gelen kamu yöneticileri ile tek tek tokalaştı. Ardından valiliğin hatıra defterini imzalayan Bakan Şimşek'e Yalova Valisi Esengül Civelek tarafından Çini bir tabak hediye edildi. Bakan daha sonra basına kapalı olarak Yalova Valisi Civelek'ten brifing aldı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Yalova Valiliğinin ardından Yalova Belediyesi'ni de ziyaret etti. Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Şimşek burada basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Kamuya ait lojmanlarının satış sürecinin hatırlatılması üzerine Şimşek, "Biz mümkün olduğunca kamuyu rasyonelleştirme çabası içerisindeyiz. Sonuçta kamunun ihtiyaçlarını büyük ölçüde vergilerle finanse ediyoruz. Bizim amacımız vatandaşımızın yükünü mümkün olduğunca aşağıya çekmek. Vatandaşın vergi yükünü arttırmamak bizim için çok önemli. Kamuya ait lojmanların satışı ile ilgili biz çok kapsamlı bir çalışma yapıp Başbakanımıza sunmuştuk. Bu kapsamda ilk etapta Maliye Bakanlığı ve Özelleştirmeye bağlı kurumların bünyesindeki lojmanların satışına başladık. Ama şunun altını çizmem gerekiyor ki özellikle güvenlik gibi alanlarda öyle bir tasarruf söz konusu olmayacak. Yine teröre maruz bölgelerde lojman konusunda yeni bir yaklaşım içerisinde olmayacağız. Bizim bahsettiğimiz daha çok büyük şehirlerde olan ve ihtiyaç anlamında çok zaruri olmayan alanlardaki kaynakları ekonomiye kazandırmaktır. Kamu taşıtları konusunda da bir çalışmamız var. Kamuda araçların rasyonel bir şekilde kullanımı, kontrolü ve takibi konusunda önemli bir yasa tasarısını üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde onunda sonuçlanmasını bekliyoruz. Böylece kamunun milletten aldığı kaynakları doğru şekilde kullanılmasına yön verecek bir takım uygulama ve düzenlemeler üzerinde çalışıyoruz. Bu uygulamada onların bir parçası" dedi.

"Türkiye'nin Dünya'dan 31 Milyar Lira Alacağı var"

Açıklamalarında Türkiye'nin İMF'ye olan borcunun Mayıs ayında bitecek olmasına da değinen Bakan Şimşek, "Devletin bilançosu son 10 yılda çok sağlamlaştı. Bütçe açıklarını azaltınca bu borçlara da yansıdı. İMF borçları da bu Mayıs ayı itibarı ile sıfırlanmış olacak. Bu önemli çünkü 1958'den bu yana sürekli şekilde program ve borç diyalogu oluşmuş. Türkiye bu anlamda yeniden program yapmayarak yeni bir döneme girmiş oldu. Borcunu kapatarak Türkiye sınıf atlamış olacak. Yine kamunun dış borcuna baktığınız ve kamunun döviz rezervi ile karşılaştırdığınız zaman bizim Dünya'dan 31 milyar liranın üzerinde alacağımız var. Bizi devlet olarak dış dünyaya net bir borcumuz yok. Tam aksine alacağımız var. Rezervlerimizle borcumuzu kıyasladığımız zaman devlet olarak bizim dünyadan alacağımız var. Fakat işin içine özel sektörü de katarak ülke olarak baktığınızda tabii ki Türkiye'nin dış borcu var. Ama firmalarımızın da yatırımları var. Firmalarımızın değerleri de artmış. Türkiye'nin bütçesini, kamu maliyesini, mali dengelerini sürekli iyileştirmek. Biz bunlarda başarılı olursak Türkiye'nin Osmanlı'dan bu yana sıkıntılarını çektiği süreçlere son vermiş olacağız. Bunun en basit göstergesi şudur biz topladığımız vergileri faize değil millete hizmet olarak sunmak istiyoruz. Bunu söylerken de abartmıyorum, yaklaşık 10 yıl önce eğer maliye 100 lira vergi topluyorsa bunun 86 lirasını devletin iç ve dış borç faizlerine ödüyordu. Bugün sadece 17 lirasını faize ödüyor. Eskiden %86'sı faize giderken şimdi sadece %17'si gidiyor. Biz insanımızın sağlık, eğitim ve altyapısına Ar-Ge'ye ve mahalli idarelerimize daha fazla kaynak aktarıyoruz. Devletin kendi evini düzene koyması önemli. Mali dengelerini iyileştirmesinin yansımaları sadece devletle kısıtlı kalmıyor. Özel sektöre ve vatandaşa yansımaları oluyor. Bu nedenle de bu konuyu hep önemsedik. İMF'ye borcu kapatma noktasına gelmemizde bu uzun sürecin bir halkasıdır." şeklinde konuştu.

Şimşek, "Türkiye 2013'te Daha Hızlı Büyüyecek"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Yalova Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nı da (YSMMM) ziyaret etti. Burada YSMMM Odası Başkanı İslam Doğan tarafından çiçeklerle karşılanan Bakan Şimşek muhasebeci ve mali müşavirlerin mükellefle devlet arasındaki köprü olduğunu söyledi. Ardından Ak Parti Yalova il Teşkilatı tarafından Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen programa katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek burada da göreve geldiklerinden beri ekonomik anlamda yaşanan gelişmeyi özetledi. Bakan Şimşek ülkenin 2013 beklentilerini de ortaya koyarak Türkiye'nin 2013 yılında 2012 yılına oranla daha hızlı bir büyüme ortaya koyacağını söyledi. Bu büyümenin altında siyasi istikrarın yattığını dile getiren Şimşek, "Türkiye 2012 yılına oranla 2013 yılında daha hızlı büyüyecek. Enflasyonu düşürüp cari açığı azalttığımız için para politikamız biraz daha esnek. Cari açıkta bu sene iç talep toparlanacak çok fazla bir düşüş beklemiyoruz. Kamu borçları azalmaya devam edecek. İşsizlik azalmaya devam edecek. Ondan sonra da düşük enflasyonla yolumuza devam edeceğiz. Yani 2013, 2012'den bir miktar daha iyi olacak. Avrupa'da ki sıkıntılar her ne kadar temelden çözülmediyse de kontrol altına alınmış gibi. Türkiye'de ki iç koşullar daha elverişli. Gerek satın alma yöneticileri endeksi, gerek imalat sanayi endeksi son çeyrekten değil de ilk çeyrekten itibaren büyümenin güçlendiğini gösteriyor. Tüketici ve Reel Sektör Güven Endeksleri de aynı şeyi gösteriyor. Merkez Bankası faizleri indi. Kredi faiz oranları iniyor. Faiz oranlarının düşmesi demek yatırım ve tüketimin bir miktar güçlenmesi demek. Dolayısıyla o anlamda 2013 ekonomide biraz daha güçlü bir performansın, büyümenin yüksek olduğu bir yıl olacak" diye konuştu.