Geçtiğimiz gün düzenlenen toplantı ile Yalova'nın 1/1000 ve 1/5000'lik planlarının 1/50 binlik planın yapılması sonrasında ilin depremsellik gerçeğinin göz önünde bulundurularak yeniden yapılması gerektiğini vurgulayan Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilcisi Osman Kendir'e Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman ve Yalova Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Mimar Cemil Aydın'dan destek geldi. Jeoloji Mühendisleri Odası Yalova Temsilciliği ile aynı paralelde düşündüklerini belirten Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, "Aramızda görüş ayrılığı yok. Bizde böyle düşünüyoruz. 50 binlik planlar onaylandıktan sonra 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlar tekrardan gözden geçecek. Zaten bizim hedefimizde bu. Meclis ana kararları verecek. Şimdi ana kararlara hiçbirine dokunmadan zemini düzelttik. 50 binlik plan bittikten sonra Yalova’nın en ciddi sorunları olan deprem, trafik, otopark, stadyum, eğitim kampusları gibi büyük problemler için 50 binliğe uygun 1/1000’lik ve 1/5000’lik revize edilecek" dedi. Yalova Belediye Meclisi İmar Komisyonu Başkanı Cemil Aydın ise, "1/50 binlik planının yapılmasından sonra yoğunluk artacak. 1/1000’lik ve 1/5000’lik planlar 50 binlikten sonra zaten revize edilecek. O yoğunluğa göre revize planı yapılacak. 50 binlikte bizim yoğunluğu arttırmamız gerekiyor. O yoğunluğu arttırmadan hiçbir şey yapılamaz. Jeoloji Mühendisleri Odası’nın yapmış olduğu açıklamalar çok doğru. O konuda hem fikiriz" diye konuştu.
"Kata karar veren İnşaat Mühendisleridir" Açıklamalarında Jeoloji mühendislerine yönelik eleştirilerde de bulunan Aydın, "Jeoloji mühendisleri depremden sonra Yalova’nın katına karar veren insanlar oldu. Yanlış da buradaydı zaten. Hangi zemin olursa olsun kata karar veren inşaat mühendisleridir. Buna jeoloji mühendisleri karar veremez. Jeoloji mühendisleri ancak zeminin çeşitliliğini sunar ve ona göre kat tayin edilir. Onun için Yalova'ya yanlış yapıldı. Yalova olarak yine bir risk almayalım. Büyük deprem geliyor artık bu bir gerçek" dedi.
"Aklından şüphe ederim" Aydın Yalova'da zemin yapısına dayandırılarak 2 kattan fazla bina yapılamayacağını dile getiren bazı bilim adamlarına da çattı. Aydın, "Yalova’nın deprem riski olduğunu biz biliyoruz. Ama deprem bölgesinde 4 kattan yukarı bina yapılamaz veya kat arttırılamaz diye bir olay yok. Yalova’nın merkezindeki binaların hepsi 5 ya da 6 kat değil mi. 4 katlı bina çok var. Yapılmak istenen aslında binaların sağlam olmasıdır. Yani kentsel dönüşüm. Sen kat artırımı yapmadan kentsel dönüşümü nasıl yapacaksın? Kentsel dönüşümde de bir master plan yapılır. Yalova’nın geleceği de odur aslında. Yalova'da zemine dayandırıp 2 kattan yüksek bina yapılamaz diyen adamın ilminden fikrinden şüphe ederim. Bugünkü bilim çağında istediğin yerde yüksek katlı bina yapılabilir. Yapılamaz demek olmaz; denizin içinde bina yapılıyor. Kazık yapılır, iki bodrum yapılır. Hacımehmet Ovası’na neden 3 kat dedik. Eğer Hacımehmet Ovası’nda 4 kat denilseydi; kazık yapılmak zorunda olacaktı. Kazıkta buradaki binaların maliyetini arttıracaktı" diye konuştu.
"10 Kat olsa bu kadar yıkım yaşanmazdı" Hacımehmet Ovasında 10 katlı binaların olması halinde 17 Ağustos Depremi'nde bu kadar fazla yıkım ve can kaybının da yaşanmayacağını vurgulayan Aydın, "Hacımehmet Ovası’na ‘ölüm ovası’ dediler ya, 10 kat olsaydı bu iş olmazdı. Hacımehmet Ovası’na 10 kat olabilirdi. Ama 2 bodrum olacak altında da 20 metre kazık olacak. İstanbul’da yapılan 60-70 katlı binalar deprem bölgesi değil mi? Zeminleri de sağlam değil. Ama nasıl yapıyorlar? Zemini sağlamlaştırıyorlar. Bunların hepsi bilimde var. Ama şunu da söylemek istiyorum. Yalova’nın katının artmasını istemiyorum. Çünkü 4 katlı binalar Yalova’ya oturdu. Bir de 6 katlı binalara da çözüm bulmamız gerekir. O binalarda oturanlar ben burada oturmaya korkuyorum diyorlar. Hacımehmet Ovası’na 3 kat, aşağılara 4 kat, tepelere de 2 kat. Yok öyle şey. Sağlam zemin ise tepelerin de kat sayısını arttıralım" dedi.