Doğan, “Hukuki Problem Yaşatır”

CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan, İl Genel Meclisi toplantısında alınan ve askıda olan, Arboretumun Resmi Kurum alanı, Yalovaspor Tesislerinin bulunduğu noktanın konut alanı olması ve inşaat alanında yoğunluk artışı planına itiraz etti.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Doğan, “Bu imar planı bu şekilde onaylanırsa ileride hukuki problemler yaşatır” dedi.Her iki meclisten de eş zamanlı olarak onaylanan Arboretum ve Yalovaspor Tesisleri’nin bulunduğu noktanın konut alanına dönüştürülmesi Hacımehmet Ovası ve Elmalık Yolunda ise yoğunluk düzenlemesini içeren imar planı değişikliği geçtiğimi günlerde askıya çıkmıştı. Askıdaki imar planlarının ileride hukuki sorunlar çıkartacağını dile getiren CHP’li İl Genel Meclisi Üyesi Bahar Doğan planlara itiraz etti. Doğan itiraz dilekçesinde itiraz nedenlerini maddeler halinde sıraladı. İşte Doğan’ın itiraz dilekçesinde vurguladığı noktalar:

Yalovaspor Tesislerinin yüksek Yoğunluklu Konut Alanı Yapılması:

1-Bu yere emsal olarak gösterilen yeni Spor alanın bu alana eşdeğer olduğuna dair imar talep dosyasında ilgili resmi kurumdan alın yazılı bir belge yoktur. 2-Yeni gösterilen spor alanı, konut alanına açılacak Yalova Spor tesisinin bulunduğu bölgedeki insanların ihtiyacını karşılayamayacak kadar uzaktadır. Ayrıca burada yoğunluk artışından dolayı doğacak Sosyal Donatı Alanının (Park, yeşil alan,oyun alanı,çocuk parkı v.s) nerede karşılanacağı belirtilmemiştir.3-Yalova Spor Tesisi Yalova ve Yalova Spor ile özdeşleşmiştir.

Arboretum:

1-Yalova’nın trafiğini doğudan batıya taşımış olacaktır. Yalova trafiği, alt yapısı buna müsait değildir. 2-Resmi kurumların Arberetum’a taşınmak isteyip istemediği belli değildir. Bakanlıklara yazılı olarak soruduktan sonra, isteyip istemediklerine göre değerlendirilmesi daha uygun olacaktır. 3-Ayrıca şehrin içerisinde değişik bölgelerde yeşil alan ihtiyacını karşılayacak alanlarının çoğaltılması gerekirken azaltılması plan yapım ve esaslarına dair yönetmeliğe aykırı olduğu gibi modern şehircilik anlayışına da uygun değildir.

İnşaat alanında yoğunluk artışı:

Elmalık Yolunda inşaat yoğunluğunu azaltarak Batıda Bursa yolu, doğuda Balaban deresi, kuzeyde Belediye Hali, güneyde Mezbaha arasında kalan yaklaşık 350 dönüm Alanda Hacı Mehmet Ovasında da inşaat yoğunluğunu arttırmak, 40 metrelik Çevre Yolunun güneyinde. Safran yolu ile Eski Bursa yolu arasında kalan tarım alanını düşük yoğunluklu konut alanına dönüştürmek istiyor. Bunu yaparken de; 1-Elmalık Yolundan alacaksın başka yere vereceksin. Bu haksızlık. Bu insanların suçu ne.2-Planda yoğunluk artışından doğan sosyal ve teknik altyapı ihtiyacının ne şekilde karşılanacağı belirtilmemiştir. 3-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, 14.10.2009 tarih ve 8080 sayılı Valiliğe yazdığı yazısında;”17 Ağustos 1999 depreminde Yalova’da yıkımlar, can ve mal kayıpları Alüvyon nitelikli araziler üzerinde olduğunu. İmar Planı Yapımında Uyulacak Esasların, Afete Duyarlı Planlama yöntemi anlayışı kapsamında Valilikçe değerlendirilmesi gerektiğini” Belirtmiştir. Buna uyulmamıştır.4-Belediyenin imar talep dosyası 2008 tarihli Plana Esas Jeolojik, Jeolojik- Jeoteknik ve Mikro bölgeleme Etüt Genelgesine uygun yenilenip hazırlatılmamıştır.