Akay, “Neden merkez köylere daha fazla ödenek aktarılıyor?”

İl Genel Meclisi’nde geçtiğimiz ay yaşanan “Aktarma Tablosu” krizi, hala çözümlenemedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Sorunun çözümü için bütçe fasıllarında yapılan yeni düzenlemeler ise meclis üyelerinin ağır eleştirilerine neden oldu. Plan ve Bütçe Komisyonu’nun merkez köyler için, ilçe köylerinden daha fazla ödenek ayırmasına tepki gösteren meclis üyeleri, bunun gerekçelerini komisyon üyelerinden sorunca, komisyon çareyi ek süre talebinde buldu.

Akay, Erdem, Yılmaz’dan Aktarım Cetveli tepkisi

Meclis Katibi İbrahim Akay, seçildiği Çiftlikköy bölgesine aktarılan ödeneği eleştirerek, “Merkez köylere 302 bin TL para öngörülüyor iken Çiftlikköy’e neden 105 bin TL?” diye sordu. Akay, merkeze bağlı 11 köy olduğunu, Çiftlikköy’ün ise 13 köyü olduğunu aktararak, komisyondan buna cevap vermesini isteyince bir süre sessizlik yaşandı. Bağımsız üye Güven Yılmaz da, iki köyü olan Termal’e 60’ar bin TL’den 120 bin TL ayrılmasının Çınarcıklılara haksızlık olduğunu söyledi. Eski CHP’li, şimdi bağımsız kalan Mehmet Erdem ise, ödeneğin köylere bölünerek köy başına eşit olarak dağıtılması gerektiğini söyledi. Yılmaz, ödenek bölünürken köy sayısının tek başına kriter olmaması gerektiğini, köy nüfuslarına göre dağılım yapılması gerektiğini savundu. AKP Grubu’ndan Hasan Nergiz, konuyla ilgili tam bir mutabakata varılabilmesi için, bu haftaya yetişecek şekilde komisyona süre verilmesini talep etti. Talep oy birliğiyle kabul gördü. Cuma gününe kadar, sorunun çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Krizin nedeni neydi?

Geçtiğimiz ay mecliste tartışmalar yaşatan “Aktarım Cetveli” sorunu, İl Emniyet Müdürlüğü’nün bir talebiyle başladı. Yaz sezonunda sıkça adi vakalara sahne olan ve birkaç aylık deniz sezonunda yoğun bir nüfusa ev sahipliği yapan Çınarcık’ta, suçluların tespitinde kolaylık sağlanacağı düşüncesiyle MOBESE kameralarının ilçenin önemli noktalarına yerleştirilmesi önerisi, meclis gündemine gelmişti. AKP Grubunun MOBESE için ödeneğin, köy yollarıyla ilgili fasıldan aktarılmasındaki ısrarı sonrasında, Başkan Beştaş Aktarım Cetveli çıkarılarak, hangi fasılın hangi kalemlere ne miktarda aktarılabileceğinin ortaya konulması gerektiğini belirtmişti. Aktarım Cetveli’ndeki sorunların tüm bu gelişmelerin ardından çözüme kavuşturulması bekleniyor.