Geçmiş yıllarda Fransa, Hollanda, Almanya gibi ülkeleri tercih eden ihracatçılarımızın yeni trendi dünyanın yeni süper gücü Çin, kardeş Azerbaycan ve yeniden yapılanan Irak oldu.Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın (YTSO) Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) desteğiyle yayınladığı ‘Yalova İhracat Potansiyeli 2012’ adlı kitapçık çarpıcı rakamları da ortaya çıkardı. Yalova’nın ihracat potansiyeli ve trendine yönelik ayrıntılı istatistikî bilgilerin yer aldığı kitapçıkta ülke genelindeki ihracattan alınan pay oranının nasıl arttırılacağı üzerine incelemeler ve ihracatçı firmalara yönelik anket soruları yer alıyor. Kitapçıkta Yalova’nın Bursa ve Kocaeli gibi iki büyük sanayi kentinin hemen yakınında bulunduğuna dikkat çekilerek dış ticarete son derece uygun bir yapısı olduğu belirtiliyor ve Yalova’nın kendisine Bursa ve Kocaeli’yi rakip değil bu illerde var olan ihtiyaçların giderilmesi, açıkların kapatılması hususunda bir yer edinmesi gerektiği vurgulanıyor.
İhracat Arttı Ama Payımız AzaldıKitapçıkta yer alan istatistikî bilgiler içinde ilk dikkati çeken ise Yalova’nın ihracat rakamlarının artmasına karşın ülke genelinde aldığı payın küçülmesi oldu. Buna göre 2002 yılında 16 Milyon 250 Bin Amerikan Doları ihracat yapan Yalova, 2011 yılında bu rakamı yüzde 187 oranında arttırarak 46 Milyon 720 Bin Amerikan Dolarına çıkardı. Ancak buna rağmen Yalova’nın Türkiye ihracatından aldığı payda yüzde 22’lik bir azalma yaşandı. Özellikle 2007 ve 2008 yıllarında büyük bir sıçrama yaşayan ve ihracatını 40 Milyon seviyesinin üzerine taşıyan Yalova, aynı yıl yaşanan küresel krizin de etkisiyle 2009 yılında düşüş trendine girdi. Buna rağmen 2010 ve 2011 yıllarında yeniden toparlanan Yalova, krizin etkilerini 3 sene gibi bir süre içinde aşmayı bildi.
Fransa Out, Çin In2002- 2011 yılları arasında Yalova’nın ihracat yaptığı ülkeler de değişiklik gösterdi. Geçmiş yıllarda özellikle Fransa, Hollanda ve Almanya’nın başını çektiği ülkelere son 5 yıl içinde ciddi oranda doğu ülkeleri de eklendi. 2007 yılında Yalova’nın en çok ihracat yaptığı üçüncü ülke konumundaki Çin, 2010 yılında en yakın ülkeyi neredeyse ikiye katlayarak ilk sıraya yerleşti. Diğer yandan komşu ve kardeş Azerbaycan’ın ihracattaki payı da son 5 yıllık dönemde ciddi bir yükseliş gösterdi. Ancak asıl büyük sıçrama ABD’nin müdahalesi sonrasında yeniden yapılanan Irak’ta yaşandı. 2007 yılında neredeyse sıfır ihracat yaptığımız komşu ülke her geçen yıl katlayan oranlarda büyüyerek Yalova ihracatında önemli bir paya sahip oldu. Atatürk Hava Limanı Serbest Bölgesi’ne gönderilen ürünler ise Yalova ihracatında 2011 yılını ilk sırada kapattı. Onu Çin, Fransa, Irak ve Azerbaycan takip etti.
En Çok Giyim Ürünü GönderiyoruzYalova’dan yabancı ülkelere gönderilen ürün grupları da son 9 yıllık dilimde farklılık gösterdi. Geçmiş yıllarda dengeli bir ürün dağılımı görülürken 2011 yılında örülmemiş giyim eşyası ve aksesuarları alanında Yalova önemli bir yükseliş trendi gösterdi. Yüzde 35’lik bir oranla ilk sırayı alan bu ürün grubunu yüzde 25’le tuz, kükürt, toprak ve taşlar; yüzde 18’le ise canlı bitki ve çiçek takip etti. Son yıllarda küresel krizden en çok etkilenen sektör olarak dikkati çeken gemi inşa sektörü ise ihracat grupları arasında ancak altıncı sırada kendine yer bulabildi.
Gemi İnşa Sektörü Gerilerde KaldıTersaneler ve köprü gibi gelişmeler sonrasında krize girdiği belirtilen çiçekçilik sektörü ise buna rağmen Yalova’daki önemini yitirmedi. 2002 yılında Türkiye’nin çiçek ihracatının yüzde 10’unu karşılayan Yalova, 2008’deki düşüşe karşın 2011 yılında yeniden yüzde 9’luk oranı yakaladı. Asıl düşüş ise et, balık, kabuklu hayvan gibi ürünlerde yaşandı. 2002’de Türkiye ihracatının yüzde 17’lik kısmını elinde bulunduran Yalova, bu alanda her geçen yıl gerileyerek yüzde 5’in de altına düştü. YTSO Başkanı Celal Özel, kitapçıkta yer alan başyazısında küresel pazarda rekabet edebilmenin ön koşulunun diğer pazarlara açılmak olduğunu dile getirdi. Özel, “2023 yılında Türkiye’nin ihracatını 500 Milyar Dolara çıkarmak ve Türkiye’nin dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma hedefi doğrultusunda YTSO olarak üyelerimizin ihracat stratejileri belirlemeleri, işbirlikleri kurmaları, Pazar paylarını arttırmalarını sağlamak amacıyla çalışmalar yapmaktayız” dedi.