Yalova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, dünyadaki gelişmeleri takip ederek ve sürekli kendini yenileyerek büyümeye devam ediyor. Zengin içerikleri, periyodik olarak yenilenen kaynaklarıyla dikkat çeken Merkez Kütüphanesi, Yalova Üniversitesi bünyesindeki öğrencilere, akademik ve idari personele hizmet veriyor.
Bünyesinde toplam 87.515 adet kitap ve 200 dergi olmakla birlikte toplam 87.715 basılı kaynak bulunan Yalova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin sahip olduğu kitapların konulara göre dağılımı şu şekilde; felsefe, psikoloji ve din alanında 17.021,tarih alanında 15.999, coğrafya ve antropoloji alanında toplam 1337, sosyal bilimler alanında 15.278, siyasal bilim alanında 3151, hukuk alanında 6520, eğitim bilimleri alanında 951, müzik alanında 146, güzel sanatlara alanında 1311, dil ve edebiyat alanında 19.041, bilim alanında 1659, tarım alanında 126, teknoloji ve mühendislik alanında 2785, askerlik alanında 181, denizcilik alanında 217, tıp alanında 1534 ve kütüphanecilik alanında 74 kitap bulunmakta.
Sahip olduğu 200 süreli yayın, 64.885 e-kitap ve 37.036 e-dergi sayısına ulaşan Yalova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi’nin kaynaklarına kullanıcıların YORDAM Otomasyon Sistemi üzerinden kütüphane kataloğunu taramaları mümkün olabildiği gibi, Merkez Kütüphane web sayfası ile de kütüphaneye gelmeden bulundukları her yerden (yurt içi ve yurt dışı olmak üzere) Merkez Kütüphane kataloğunu taramaları ve online veri tabanlarından yararlanabiliyorlar.
Türkiye’deki her üniversitenin kaynaklarına ulaşım şansı
Yalova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, TO-KAT (Toplu Katalog) sistemine üyedir. Toplu Katalog sistemi sayesinde tüm üniversite kütüphanelerinden gerekli taramaları yaparak kendilerinde bulunmayan kaynakları KİTS (Kütüphaneler Arası İş birliği ve Takip Sistemi) veya TÜBESS (Türkiye Bilgi ve Belge Sağlama Sistemi) ile Türkiye’deki tüm üniversite kütüphanelerinden kaynak sağlanabiliyor. Bunun yanı sıra üniversitemiz, öğrencilerin el yazması eserlere rahatlıkla ulaşımının sağlandığı ‘Kültür ve Turizm Bakanlığı Yazma Eserler’ veri tabanı gibi farklı alanlarda yüzlerce kaynağa erişim sağlayan birçok veri tabanına sahip.
Pandemi döneminde uzaktan eğitim olarak devam eden eğitim-öğretim faaliyetleri ve okullara fiziksel olarak erişim sağlanmasının mümkün olmaması nedeniyle Yalova Üniversitesi, artan uzaktan erişim isteklerini en iyi şekilde karşılamak için internet alt yapısını güçlendirerek dijital kaynaklarını zenginleştirdi. Pandemi dönemi boyunca online olarak devam eden eğitim sürecinde tüm öğrencilere destek olmak amacıyla Yalova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, Yalova’da ikamet eden tüm üniversite öğrencilerine ihtiyaç duymaları halinde Merkez Kütüphane’nin bilgisayar ve internet altyapı hizmetinden faydalanmaları için kapılarını açtı. Bununla birlikte Pandemi sürecinden dolayı kütüphaneye gelemeyen üyelerin 01.02.2020 tarihinden sonra ödünç almış oldukları materyallerin iade süreleri kütüphane tarafından 31.05.2021 tarihine kadar otomatik olarak uzatılarak üyelerin mağdur olması engellendi.
Pandemi dönemi boyunca hizmetlerine aynı şekilde devam eden Yalova Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, bu süreçte 42.369 kişiye ulaşım sağladı.