Eğitim-Sen yöneticilerinden Özgür Girişen tarafından okunan açıklamada, öğretmenlerin haklarının göz ardı edildiği ve mesleğin itibarının zayıflatıldığı vurgulandı.
“Milli Eğitim Akademesi’ni Kabul Etmiyoruz”
Öğretmenlik Meslek Kanunu’na karşı çıkan sendikalar, öğretmenlik mesleğinin yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) belirleyeceği hazırlık eğitimine dayandırılmasını reddettiklerini belirttiler. Bu çerçevede Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü önünde biraraya gelen Eğitim-Sen ve Eğitim-İş sendikalarına bağlı öğretmenler bu kanunun kabul etmediklerini ifade ettiler. Açıklamada, "Öğretmenlik, öğretmen yetiştiren kurumlarda edinilen bilgi ve beceriye dayalı bir uzmanlık mesleğidir. Bu nedenle bizler, TBMM gündemine getirilecek olan kanun teklifine itiraz ediyoruz" denildi.
“Öğretmenler Göz Ardı Ediliyor”
Basın açıklamasında, MEB’in eğitimin bileşenlerinin görüşlerini almadan hazırladığı Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun öğretmenlerin taleplerini yok saydığına dikkat çekildi. Girişen, "Kanun, öğretmenlerin mesleki haklarını güvence altına almak yerine, daha zor şartlar altına sürükleyecek hükümler içermektedir. Unvan ayrımı ve güvencesiz istihdam gibi maddeler, öğretmenlerin haklarını zayıflatmaktadır" dedi.
“Meslek Kanunu Niteliği Taşımıyor”
Açıklamada, önerilen kanunun, öğretmenlik mesleğini tanımlamadığı ve mesleki hakları kapsam dışı bıraktığı ifade edildi. "Kanun, öğretmenliğin temel özellikleri, görev ve sorumluluklar, sosyal haklar ve örgütlenme özgürlükleri gibi kritik konuları göz ardı ediyor" diye konuştu.
Özel Sektörde Çalışan Öğretmenlerin Durumu
Sendikalar, kanun teklifinin yalnızca kamuda çalışan öğretmenleri değil, özel sektördeki öğretmenleri de etkilediğini vurguladı. "Özel sektörde çalışan öğretmenlerin maaşları güvence altına alınmalıdır. Kamu ve özel sektör arasındaki maaş farkı taban maaş yasasıyla ortadan kaldırılmalıdır" denildi.
Güvencesiz İstihdama Karşı Çıkılıyor
Kanunun, sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik gibi güvencesiz istihdam biçimlerini yaygınlaştıracağı ifade edilen açıklamada, öğretmenlerin kadrolu ve güvenceli istihdam edilmesi gerektiği vurgulandı. Ayrıca, disiplin hükümleriyle öğretmenlerin baskı altına alınmak istendiği de eleştirildi.
“Siyasi İktidar Sesimizi Duymalı”
Son olarak, sendikalar, öğretmenlerin ekonomik, sosyal ve demokratik haklarını iyileştirecek, adil ve kapsayıcı bir meslek kanununun hazırlanması gerektiğini belirttiler. "MEB, UNESCO ve ILO'nun Öğretmenlerin Statüsü Tavsiyesi metnini esas almalıdır. Siyasi iktidar ve MEB sesimizi duymalı ve taleplerimize kulak vermelidir" açıklamasıyla basın açıklaması sona erdi.