Ebru Sanatını Öğrendiler

Saffet Çam Ortaokulu öğrencileri Yalova Nakışhanesi'ni ziyaret ederek en eski Türk sanatlarından birisi olan Ebru hakkında Nakışhane Başkanı Suna Selma Koçal'dan bilgiler aldılar.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.1970 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
yalovamiz.com

Ülkeden halen çok az sanatçı tarafından yaşatılmaya çalışılan Ebru sanatının en işlevsel merkezlerinden birisi de Yalova Nakışhanesi. Burada verilen kurslar sayesinde Ebru sanatı ile uğraşanların sayısı arttırılmaya ve bu sanat yaşatılmaya çalışılıyor. Saffet Çam Ortaokulu öğrencileri de öğretmenler ile birlikte Yalova Nakışhanesi'ni ziyaret ederek bu sanatı yerinde görme imkanı buldular. İlk olarak Ebru sanatının tarihçesi hakkında minik konuklarına bilgi veren Nakışhane Başkanı Suna Selma Koçal Ebru'nun Orta Asya’dan günümüze kadar ulaşan nadir sanatlardan birisi olduğunu söyledi. Ebru sanatının en parlak zamanını Osmanlı döneminde yaşadığını dile getiren Koçal, "Ebru sanatı Ortaasyadan gelen bir sanat. Çağtayca da 'Ebre' olarak adlandırılan bu sanat su yüzü anlamına geliyor. Bu ad günümüze gelene kadar ise, 'Ebru' adını alıyor. İpek yolu ile birlikte bu sanat Anadoluya gelmiş. Ebru en parlak zamanlarını da Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşamış. O dönemde çok büyük ustaların yaptığı bir birinden güzel Ebru çalışmaları Dünyanın bir çok köşesine yayılmış. Avrupa'da da kısa sürede çok rağbet görmeye başlayan Ebru kitap içlerinde ve aralarında kullanılmaya başlanmış ve 'Türk Kağıdı' olarak anılmış. Günümüzde ise bu sanatı yapan çok fazla usta kalmadı. Bizde Yalova Nakışhanesi olarak hem bu sanatı yaşatmayı hem de bu sanata ilgi duyanları eğitmeyi amaçlıyoruz" dedi.

"Ebru Şifa Kaynağıdır"

Ebru sanatının çok çarpıcı bir özelliğine de değinen Koçal bu sanatın Osmanlı döneminde Şifahanelerde tedavi amaçlı kullanıldığını söyledi. Ebruyla uğraşanların normal insanlara oranla daha huzurlu olduklarına dikkat çeken Koçal, " Osmanlıda Şifahane olarak adlandırılan o zamanların hastanelerinde su ve kuş sesleri eşliğinde yapılan Ebru çalışmalarıyla insanlar tedavi ediliyordu. Bu sanatla uğraşanlar da o nedenle çok huzurlu ve sağlıklı olurlar" diye konuştu.

"Her Çalışmada Heyecan Duyuyorum"

Saffet Çam Ortaokulu öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Yalova Nakışhanesi Başkanı Suna Selma Koçal her çalışmada heyecan duyduğuna dikkat çekerek, "Her Ebru'yu yaparken yeni bir heyecan duyuyorum. Çünkü bu sanata Zuhurat Sanatı deniyor. Yani bir yaptığınız diğeri ile aynı olmuyor. Bir yaptığınız çalışmayı bir daha kine tekrarlama şansınız yok. Onun içinde her seferinde yepyeni bir eser oluşturabilmenin verdiği o heyecanı yaşıyorum" şeklinde konuştu. Saffet Çam Ortaokulu öğrencileri için de özel bir Ebru çalışması yapan Koçal minik konuklarına Ebru yapmanın inceliklerini göstermeyi de ihmal etmedi. Öğrencilerle zevkli bir söyleşi gerçekleştiren Yalova Nakışhanesi Başkanı Suna Selma Koçal öğrencileri yeniden Nakışhanede görmek istediğini de söyledi.