Su Sorunu

25.09.2023 12:59

GÜNAYDIN Değeli Okurlar;



Yalova’ nın gelecekte en büyük sorunlarından biri suya duyulan ihtiyaç olacaktır. Konuyla ilgili ilk tespit ve değerlendirmelerimi, 8 Şubat 2001 tarihinde “Su Sorunu Büyüyecek” başlıklı yazımda belirttim. Konu hakkındaki düşüncelerimi ve önerilerimi yıllarca tekrar tekrar yazdım. Ben konuyu önemsedim, nefesimi tükettim ama sesimi duyuramadım. Daha doğrusu ben bağırdım da, duymak isteyen olmadı. Yalova’da yaşamaktan mutluluk duyan sade bir vatandaş duyarlılığı ile daha fazla ne yapabilirim ki?

Yalova, yağmurlara bağımlı çorak bir bölgedeki yerleşim yeri değil! Aksine Yalova, deniz kenarında, topraklarının % 60’ ı ormanlarla kaplı, her bölgesinde yaz- kış akan dereler bulunan, verimli- bereketli tarım alanlarına sahip, ılımlı havası olan bir yerleşim. Yalova gibi bir yerde, “yağmur varsa su var, yağmur yoksa su yok” ifadesi, (oldukça hafifleterek yazayım) son derece yanlış bir mantık ürünüdür! Yalova’nın kuzeyi ve batısı denizle çevrili… Samanlı Dağları’ndan 365 gün denize akan dereler var. Yalova’nın her yerinde boşa akan su kaynakları bulunuyor.

Ben, Anadolu’nun bazı köylerinde, “Suyunuz var mı?” diye sorduğumda, “Allah’a şükür suyumuz var” deyip, kuyudan çektikleri kurtlu suyu tülbentle süzüp içenler gördüm.

Tek ağacın olmadığı tarlalarda kavurucu sıcaklarda çalışan köylülerin, akşam köylerine dönerken, yolun kenarındaki çamurlu su birikintisine çılgın gibi koşarak, yüzükoyun yatıp o çamurlu suyu içtikleri anı yaşadım.

İdarecilik, günü kurtarmak ya da durumu idare etmek değildir; geleceği plânlamaktır. Her idarecinin görevleri vardır; bu görevler yasalarla bellidir. Ancak, bazı görevleri yasalar yazmaz, durum belirler. Yani, durumdan görev çıkarılır. Kimseye görevini hatırlatmak, haddim değil. Ne kimseye yaranmak, ne de kimseyi küçümsemek gibi bir amacım var. Ben, toplumu ilgilendiren konulara değiniyor, düşüncelerimi arzu edenlerle paylaşıyorum. Hepsi bu... Anlatmak istediğim yönetim davranışları değil, genel bir tespit…

Kesin olarak inanıyorum ki, Yalova gelecekte çok büyük “su sorunu” ile karşılaşacaktır. “ Bugün, su sorunu vardır” demiyorum. “İleride su sorunu olacaktır, bunun için şimdiden önlem almaya başlayalım”, diyorum. “Sorun yoktur” demekle, giderek olgunlaşan sorun ortadan kalkmaz. Gelecek zamanında görülüp, ona göre değerlendirme yapılıp, gerekli önlemler zamanında alınmamıştır. Zaman boşa geçirilmiştir. Artık bir saniye bile gecikmeksizin gereken acil önlemler alınmalıdır. Olay çıkmadan önce önlem almak, hem de değişik alternatiflere göre hazırlıklı bulunmak, çağdaş insanın davranışıdır.

Amerikan, İngiliz ve Avustralyalı bilim adamları, ortak bir raporla dünyanın çok kısa bir süre sonra, çevre felâketleri açısından geri dönülemez noktaya geleceğini duyurdular. Uzmanların hazırladıkları projeksiyonda, Avrupa’da ilk çölleşmenin Türkiye’de olacağı görülüyor. Korkarım, ancak iş işten geçtikten sonra, politika üretilmeye başlanacak. Örneğin, kuraklık gibi meteorolojik bir afet yüzümüze tokat gibi vurunca, tarım politikaları oluşturulmak istenecek. Ama elde tarım ve hayvancılık için uygun alan kalmamış olacak.

Önceden, SU POLİTİKASI oluşturulmadığı ve siyasi rant/getirim uğruna tarım arazileri sanayi ya da eğitim tesislerine peşkeş çekildiği için, çaresizlikten oradan oraya koşuşturulup durulacak. Bugünler, bizim iyi günlerimiz. Böyle giderse, ileride bu günleri çok arayacağız.

Çok, çok ilginçtir ki Yalovalı, Atatürk çiftliklerinin neden kurulduğunu hatırlamak bile istemiyor.

Biraz hoşluk olsun.

Bir Acem, uluslararası ve bölgesel bir sorun için Türkiye’ ye gelmiş.

Dönüşte sormuşlar, “Eee, ne yaptınız Türkiye’ de?” diye…

Yanıtlamış,

“Vallühilazîm, tüm gün külliyen brifing, iş mafiş.”

Bunu neden yazdığıma gelince…

Yalova Valiliği’ nin koordinasyonunda; Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su Bakanlığı, Yalova Üniversitesi, Yalova Kent Konseyi, Yerel Yönetimler, Tüm Kamu Kuruluşları ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımıyla, 25- 26 Ocak 2013 tarihinde “Yalova Su Çalıştayı” yapıldı. Çalıştayın amacı; Yalova’ da adil su kullanımı bilincini oluşturup geliştirmek, her düzeyde en etkili kararların alınması da dâhil olmak üzere, su varlığının korunması, geliştirilmesi, plânlamaları, su seviyesi kullanımı yönetimi ile kritik yaşam kaynaklarının Yalova’ da sürdürülebilirliğini sağlamak olarak belirlenmişti. Katılımcıların görüş, öneri ve beklentilerinin belirlenmesinden sonra “Yalova Su Çalıştayı Sonuç Bildirgesi” olarak kamuoyuna ayrıntılı bir açıklama yapıldı.

Yıllardır söylenenleri, yapılan açıklamaları ve elbette yapılanları ilgiyle takip ediyorum.

Gelelim neticeye…

SONUÇ?

Gününüz aydınlık ve esenlik dolu olsun!

Yorumlar (0) / Onay bekleyen (0)

Yorumunuz site yönetimi tarafından kontrol edildikten sonra görünecektir.

Yorum Ekle