Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Değişen Yağış Rejiminde Yol Haritası

Yazının Giriş Tarihi: 14.06.2022 09:19
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.06.2022 09:19

Maalesef can kayıplarının olmasına çok üzüldük. Küresel  iklim değişikliği yaşamımızın pek çok alanında çok ciddi olumsuzlukları getiriyor. Mevsimler adeta iç içe geçmiş durumda. Kışın kavurucu sıcaklar, yazın yağmur ve mevsim normalleri altında ısı.

Artık mevsim geçişleri ortadan kalktı, yaz ve kışı birlikte yaşıyoruz adeta. Küresel iklim değişikliği yağış rejiminin de değişmesine neden oldu. Anlık ve kuvvetli yağışlar, taşkınlar, seller gündemimizde. Tarım alanları, yerleşim yerleri, altyapı zarar görür hale geldi. Yıllık maliyeti ciddi rakamlara ulaşıyor. Konu hakkında her ilde ciddi  analiz yapılması gerekliliği kendisini gösteriyor. Daha kırsal alanlarda ise dere kenarları ve yatakları üzerindeki yerleşim alanları her yağışta zarar görür halde. Karadeniz bölgesinde dere üzerine yarısını, kalan yarısını da toprak üzerine apartman diken vatandaşımız için risk yüksek. Vatandaş kendi bakış açısı ile menfaati gibi gördüğü konuda gereğini yaparken diğer tarafta teknik ve bilimsel hatta yasal görevi gereği neden böyle örneklere yerel yönetimler izin verir, göz yumar? Sonrasında oluşan topyekün zararın sorumluluğu vatandaşta değil bu yetkili ve etkililerdedir.

Bu yönüyle zaman aleyhimize işliyor.Yapılacak çok şey var.  Öncelikle yapılması gerekenlerden taviz verilmemelidir. Dere yataklarının ve rogarların , yağmur suyu kanallarının yeterli oranda oluşu, temizliği, suyun akışının engelleyici unsurların ortadan kaldırılması gibi pek çok mikro bazda üzerinde durulması gereken konu var. Makro planda taşkın haritaları, tahminleri,taşkın havza ve iklim parametrelerinin güncellenmesi, taşkın önleyici yapılar, koruma projeleri, stratejik politika ve uygulamalar, dere yataklarının ıslahı, eğimli arazilerin ağaçlandırılması, drenaj planlama ve uygulamaları, erken uyarı sistemleri, akarsu yataklarının doğal akış dengesinin korunması, denizle birleşim yerlerinin temiz ve açık tutulması, taşkın sularının kısa zamanda deşarj edilmesi başlıklarında yapılması gereken işlemleri sıralayabiliriz. Her yerleşim yerine göre değişecek ölçekte ve maliyette olan bu çalışmalar günümüzün ve  önümüzdeki yılların belirleyicisi olacaktır.

Burada önemli olan husus yerel yönetimlerin değişen yağış rejimi ve ani oluşan yağmurun metrekareye düşeceği miktarlardaki olağanüstü artışları öngörüp altyapının yenilenmesi ve yağmur sularının bertaraf edilmesi için mevcut durumun değerlendirilmesi ve revize edilmesi gerekliliğini dikkatlerinize sunmak istiyorum. Her şeyden önce insan sağlığı, sonrasında maddi kayıplar ve tarımsal alanların karşı karşıya olduğu riskler öncelikle ve ivedilikle seferberlik içerisinde ele alınmalı diye düşünüyorum. Suyun akıp gitmesi kadar zoruma giden bir konu yok. Yağmur sularının sulama amaçlı kullanımı üzerinde kafa yorulmalıdır. ”Yeşil Çatı” uygulamalarının artması gerekiyor. Çatılarımız toprakla buluşturup sebze meyve yetiştirmek hem bireysel olarak hobi bahçemiz ile sağlıklı yaşamanın, sevdiğimiz bir iş yapmanın mutluluğunu verecektir, hem de yağmur sularının sokaklara giden kısmında azalışa neden olacaktır. Elbette kentlerimizdeki yeşil alanların çok olması önem arz etmekte. Beton ve asfalt kıskacında doğa ne yapsın? Yağmur ne yapsın?

Özetle artık farklı parametreler ile altyapı ve yağmur suları değerlendirilmeli ve buna göre tekrar değerlendirilerek fiziki iyileştirme yapılmalıdır. Yoksa her yağmur yağdığında oluşan zararlar geri dönülemez riskleri ve kayıplara neden olacaktır. Peyzaj ve süslü kentler yerine altyapısı iyi olan kentler olmalıdır. Yağmur suyunu toprak ile, deniz ile kısa zamanda buluşturamayan kentlerin kayıpları her geçen yıl artmasına  dur demeliyiz. Şimdiye kadar yapılan her şeyin tekrar güncellenmesi  ve sorgulanması gibi radikal söylem ayakları yere basan bir söylemdir. Başka bir yazımda buluşana kadar kalın sağlıcakla…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.