Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kesme Gül Üreticilerine Biyolojik Mücadele Desteği

Yalova İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, kesme gül üretiminde önemli zararlara neden olan Thrips spp. zararlısına karşı biyolojik mücadele yöntemini uygulamak için üreticilere entomopatojen nematod dağıttı.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2023 08:51
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Kesme Gül Üreticilerine Biyolojik Mücadele Desteği

 Proje kapsamında 30 üreticiye 68 dekar alanda kullanılmak üzere 272 bin 680 TL değerinde nematod verildi.

Yalova’da kesme gül üretimi yapan çiftçiler, Thrips spp. adı verilen ve bitkilerin özsuyunu emerek yapraklarda beyaz lekeler oluşturan zararlı böcekle mücadele etmek için Yalova Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün desteğini aldı. İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi’nin de katkı sağladığı “Kesme Gül Üretiminde Zarara Neden Olan Thrips spp. ile Mücadele Yapılması Projesi” kapsamında üreticilere entomopatojen nematod adı verilen biyolojik bir mücadele ajanı dağıtıldı.

Entomopatojen nematodlar, zararlı böceklerin içine girerek onları öldüren mikroskobik canlılardır. Bu canlılar, çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden zararlı böcek popülasyonunu azaltmaya yardımcı olurlar. Proje kapsamında dağıtımı yapılan nematodların uygulaması ise Kadıköy beldesinden bir çiftçinin kesme gül serasında Yalova Tarım ve Orman İl Müdürlüğü teknik ekipleri tarafından projeden yararlanacak çiftçilere uygulamalı olarak gösterildi.

Programa Yalova Valisi Muammer Erol, Yalova İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ümit Yılmaz ve Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Suat Parıldar da katıldı. Parıldar, Vali Muammer Erol’a projenin teknik detaylarıyla ilgili bilgiler aktardı. Parıldar, “Bu projeyle kesme gül üreticilerimizin Thrips spp. zararlısından kaynaklanan ürün kaybını önlemeyi ve biyolojik mücadeleyi yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu sayede hem çevreye hem de ekonomimize katkı sağlamış olacağız.” dedi.

Proje kapsamında dağıtılan entomopatojen nematodlar, Çiftlikköy ilçesinde 1, Çınarcık ilçesinde 6 ve Merkez İlçede 23 olmak üzere toplam 30 kesme gül üreticisinin 68 dekarlık alanında Thrips spp. zararlısına karşı kullanılacak. Projenin sonuçları yılsonunda değerlendirilecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.