Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Becan Özel Okulların Sorunları Meclise Taşıyacak

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, özel okulların yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, TBMM’de bu konuyu gündeme getireceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 10:10
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.1970 02:00
Kaynak: Haber Merkezi
yalovamiz.com
Becan Özel Okulların Sorunları Meclise Taşıyacak

Becan, özel okulların ekonomik dalgalanmalar, yüksek enflasyon, vergi yükü, kira artışı ve doluluk oranı gibi pek çok sıkıntıyla karşı karşıya olduğunu belirtti.

Özel okulların ciddi sıkıntılarla karşı karşıya olduğunu dile getiren CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan bu sorunları da çözümlerini de bildiklerini dile getirdi. Özel okulların sadece bir işletme olarak görülmemesi gerektiğini, aynı zamanda bir kamu hizmeti yaptıklarını ifade eden Becan, “Özel okulları devlet okullarının rakibi olarak görmemeliyiz. Bizler devlet okulları ile birlikte Türk Milli Eğitim sistemimizin daha nitelikli olmasına hizmet etmekteyiz.” dedi.

“Ayakta durmakta zorlanıyorlar”
Özel okulların ayakta dahi durmakta zorlandıklarını ifade eden CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “ Ekonomik dalgalanmalar ve yüksek enflasyonun getirdiği olumsuzluklar karşısında, diğer hizmet sektörleri aylık fiyat ayarlamaları ile kendilerini koruyabildikleri; özel okulların ise ücretlerini yılda bir kez MEB’in belirlediği oran üzerinden arttırabildikleri için yıl içerisinde yüksek enflasyon karşısındaki kayıplara karşı korunmamaktadır. Örneğin enflasyonun yüzde 100’ü geçtiği bir ortamda MEB 2022-2023 Eğitim öğretim dönemi için öğrenci eğitim ücretlerine yüzde 36 zam öngörmüş, bu durum özel okul işletmelerini ekonomik olarak iflasın eşiğine getirdi. Asgari ücrette son bir yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerindeki artış özel okul personel giderlerini en az bu düzeyde arttırırken gelirleri MEB tarafından yüzde 36 ile sınırlaması özel okulların mali yapısını sürdürülemez noktaya taşıdı. Ayrıca ülkemizde son yıllarda yaşanan gıda enflasyonundaki kontrol edilemez artışlarda yılda bir kez belirlenen özel okul yemek ücretlerinin de büyük ölçüde zarar ederek bu hizmetin devamını zorlaştırmıştır. Örneğin 2022-2023 eğitim öğretim yılında özel okul yemek ücretleri %50 oranında artmış iken gıda ürünlerinde ki artış ortalama yüzde 200 civarında oluştu. Özel okulların elektrik, su, doğalgaz giderleri son yılda yüzde 300 civarında bir artış göstermiştir. Özel okulların bir işletme olarak görülmesi elektrik, su, doğalgaz birim fiyatlarının da konutlardan farklı tutulması, gelen faturaların miktarını arttırdı. Özel okullarda uygulanan KDV miktarı yüzde 8’dir. Bu durum işletmelerin vergi yükünü arttırıyor. Özel okulların mevcut binalarının çok büyük bölümü kiralanmış mülklerdir. Son yıllarda konut kiraları ile ilgili bir sınırlama getirilmiş olmasına rağmen özel okul binalarında böyle bir durum söz konusu değildir. Kiralar TEFE/TÜFE ortalamasına göre belirlenmiş bu durum özel okulların giderlerini büyük oranda arttırdı Özel sağlık kuruluşları için şehirlere getirilen kısıtlamalar özel okullar için uygulanmamış zamanında dershanelerin özel okula dönüşümü teşvik edilmiş, özel okul öğrencilerine devlet teşviki sağlanmış bu durum şehirlerde ihtiyacın çok üzerinde özel okulların açılmasına neden olmuştur. Daha sonra devlet, özel okulları teşvik etmekten vazgeçmiş, bu durum atıl sayılacak binlerce özel okulun ortaya çıkmasına neden olmuştur. Şu an özel okulların doluluk oranı yüzde 50’nin altına geriledi” dedi.
Çözüm önerilerini sıraladı

Becan, özel okulların sadece bir işletme olarak görülmemesi gerektiğini, aynı zamanda bir kamu hizmeti yaptıklarını ifade etti. “Özel okulları devlet okullarının rakibi olarak görmemeliyiz. Bizler devlet okulları ile birlikte Türk Milli Eğitim sistemimizin daha nitelikli olmasına hizmet etmekteyiz.” diyen Becan, özel okulların daha sağlıklı bir şekilde eğitime hizmet etmesi için şu çözüm önerilerini sıraladı, “Özel okulların açılması, ruhsatlandırılması ile ilgili şehir ve nüfus yoğunluğu dikkat alınarak bir sınırlanmanın getirilmesi gerekiyor.  Özel okul ücret artışlarının gerçek enflasyon oranında olması şarttır. Özel okul öğrencileri için daha önce uygulanan teşvik ücreti uygulamasının yeniden getirilmesi gerekiyor.  Özel okullardan alınan KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesi bir nebze kurumların rahatlamasını sağlayabilir. Özel okulda çalışan personeller için SGK prim teşvik miktarının arttırılması bu alanda istihdamı arttıracaktır. Özel okul bina kiralarının makul seviyelerde tutulması bu işletmeler için zorunludur. Özel okullarda kullanılan elektrik, su ve doğalgazın fiyatlandırılması diğer kurumlardan farklı tutularak bir indirim getirilmelidir”

Becan, bu önerilerin hayata geçirilmesi halinde özel okulların daha kaliteli ve verimli bir şekilde eğitim hizmeti sunabileceğini vurguladı. Becan, TBMM’de bu konuyu dile getireceğini ve özel okulların sorunlarının çözümü için elinden gelen gayreti göstereceğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.